sport
3

Red Bull Cliff Diving: Svjetska serija počinje u subotu u La Rochelleu, Hunt brani naslov

Klix.ba
Najbolji svjetski skakači 25. maja u francuskom gradu La Rochelle započet će ovogodišnju sezonu u kojoj će se boriti za naslov prvaka Red Bull Cliff Diving svjetske serije.

Skakačka elita će u borbi za naslov predstaviti svoje najbolje skokove nastojeći ih izvesti tehnički i stilski savršeno, a prva od osam stanica najteža je i među skakačima poznata kao ona koja izaziva najviše strahopoštovanja.

Borba za prestižni naslov počinje skokovima s platforme postavljene na vrhu tornja sv. Nikole do kojeg vodi 120 stepenica.

Platforma je naslonjena na toranj na visini nešto većoj od 27 metara, što je gotovo trostruko više od skakaonice na Olimpijskim igrama. I skakačima djeluje zastrašujuće, a otežavajuća okolnost je i ta što je temperatura vode oko 12˚C. No, desetina hiljada gledalaca takmičarima će davati dodatnu motivaciju da u tri sekunde pri brzini do 85 km/h pokažu svoje vještine u punom sjaju.

Osim desetorice standardnih takmičara(Blake Aldridge, David Colturi, Matt Cowen, Orlando Duque, Gary Hunt, Steven LoBue, Michal Navratil, Jonathan Paredes, Anatolij Šabotenko i Artem Silčenko), wild-card za nastup u La Rochelleu dobila su još četvorica skakača – Francuzi Cyrille Oumedjkane i Hassan Mouti, Alain Kohl iz Luksemburga, te Todor Spasov iz Bugarske. Njihovo će umijeće ocjenjivati petorica međunarodnih sudaca među kojima će po prvi put biti i svjetski poznati ruski olimpijac Dmitri Sautin.

Titulu najboljeg brani Gary Hunt iz Velike Britanije koji je u posljednje tri sezone bio nedodirljiv. Ostaje da vidimo da li će njegovi konkurenti u nastupajućoj sezoni uspjeti da ga konačno zamjene na poziciji broj jedan. Ipak, to neće biti lako. Hunt ima pobjedničke navike i spreman je priskrbiti nove elemente za priču.

Kalendar Red Bull Cliff Diving svjetske serije 2013:

24.–25. maja La Rochelle (Francuska) 21.–22. juna Kopenhagen (Danska) 28.–29. juna Azori, St. Miguel (Portugal) 13.–14. jula Malcesine (Italija) 23.–24. augusta Boston (SAD) 13.–14. septembra Pembrokeshire, Wels (Velika Britanija) 27.–28. septembra Nitéroi, Rio de Janeiro (Brazil) 21.–26. oktobra pokrajina Krabi (Tajland)