sport
53

Red Bull Cliff Diving: Najbolji skakači nakon Portugala dolaze u BiH

Klix.ba
Portugalski arhipelag Azori će u subotu 18. jula biti domaćin posljednje stanice Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva prije nego što najbolji svjetski skakači u vodu krenu prema Mostaru.

Svjetska skakačka elita okupit će se na malenom vulkanskom otočiću Vila Franca do Campo u arhipelagu Azori. Nakon ovog takmičenja, prvenstvo 15. augusta po prvi put dolazi u BiH, na Stari most u Mostaru.

Azori su portugalski teritorij usred Atlantika, vulkanski arhipelag uistinu neopisive ljepote. Njegovi grandiozni kameni monoliti i nevjerovatna raznovrsnost flore i faune, na kopnu i ispod površine mora, jednostavno oduzimaju dah.

Takmičari će skakati upravo sa tih monolita, u izvornom obliku cliff divinga – direktno sa stijene.

Aktuelni prvak Gary Hunt (UK) skače u izvrsnoj formi i pobijedio je na sva četiri takmičenja ove sezone. No, za Azore ga ne vežu baš dobre uspomene: prošli put na ovoj lokaciji nije se uspio ni plasirati u finalnu rundu.

Svaku njegovu eventualnu nervozu ili grešku znat će iskoristiti Orlando Duque (Kolumbija) i Blake Aldridge (UK), drugi i treći u ukupnom poretku.

Na Azorima će biti održano i drugo od ukupno tri takmičenja u prvenstvu za žene. Na prvom turniru u Teksasu, pobjedu je odnijela aktuelna prvakinja Rachelle Simpson (SAD). Da li će uspjeti da nastavi pobjednički niz, saznat će se u subotu.

Nakon Azora, Mostar će 15. augusta po prvi put ugostiti Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo, kada ćemo na Starom mostu imati priliku uživo gledati fenomenalne skokove najboljih svjetskih skakača u vodu.