sport
0

Red Bull Cliff Diving: Gary Hunt zavladao domaćim liticama

Klix.ba
Na šestom ovosezonskom nadmetanju Red Bull Cliff Diving svjetske serije u jednom gradiću u Velsu (u Plavoj laguni) na pobjedničko postolje popeo se domaći takmičar - Gary Hunt.

Iza sebe je ostavio najveće rivale, Artema Silchenka i Orlanda Duquea. Hunt je trenutno vodeći u ukupnom poretku i u igri je za svoj četvrti naslov prvaka.

Skoro šest hiljada gledalaca imalo je priliku vikend začiniti adrenalinskim iskustvom sporta u kojem takmičari bez ikakve zaštitne opreme skaču s visine osmospratne zgrade, dosežući brzinu do 85 km/h.

Podršku domaće publike iskoristio je 29-godišnji Hunt i dotaknuo vrh.

"Nevjerovatno. Toliko sam puta rekao da želim pobijediti u Velsu i s drugom pozicijom ne bih bio sretan. Morao sam slaviti ovdje", nije skrivao oduševljenje Britanac nakon trijumfa.

Prekrasne, savršeno uvježbane akrobacije u zraku 13. i 14. septembra pokazalo je 14 najboljih svjetskih skakača, koji se, uz to što od vrha do dna ne smiju napraviti ni najmanju pogrešku, moraju pobrinuti i da udarac u vodu bude besprijekoran.

Da bi sigurno udarili o površinu vode, sportisti moraju uvježbati takozvani pokret barani, koji im omogućava da kontrolišu dio skoka neposredno prije dodira s vodom. Kompleksnost skokova, treninga i stanje tijela i uma, kojim se skakači moraju odlikovati, govori o opasnosti sporta čiji adrenalinski doživljaj više podsjeća na umjetnost.

Do kraja svjetske serije ostala su još dva takmičenja od kojih je sljedeći na rasporedu 28. septembra u Brazilu. Iako je već duže vrijeme u vodstvu, Huntu su za petama Silchenko i Duque, koji su još uvijek u igri za naslov vladara svjetskih litica.

Red Bull Cliff Diving svjetska serija 2013, Vels, rezultati:

Gary Hunt – 510,90 bodova Artem Silchenko – 509,25 bodova Orlando Duque – 478,90 bodova Jonathan Paredes – 462,75 bodova Matt Cowen – 459,60 bodova

Više o takmičenju i ukupnom poretku možete pogledati na www.redbullcliffdiving.com.