sport
0

Red Bull Art of Motion: Umjetnost pokreta uz grčke ljepote

Klix.ba
U subotu 14. septembra na grčkom otoku Santoriniju održano je već tradicionalno nadmetanje u freerunningu - Red Bull Art of Motion, događaj koji slavi umjetnost pokreta. Svoje vještine pokazalo je 18 takmičara iz cijelog svijeta, a slavio je Amerikanac Cory de Meyers.

Skakanje s krova na krov, penjanje po ogradama i vješto preskakanje svih vrsta prepreka na koje mogu naići u gradskoj džungli svakodnevica su ovih sportista. Dakako, okreti, salta i brzi pokreti koji su nešto između borilačkih vještina i gimnastike dio su njihovog "repertoara".

Bez problema će preskočiti sve što im se nađe na putu, jer baš sve im može poslužiti kao poligon za trening. Igrališta je mnogo, no jedno im je najdraže - Santorini!

Uske uličice, tradicionalne bijele kuće, krovovi, terase, plave kupole i bazeni bili su prepreke na 200 metara dugoj "stazi" na kojoj je razlika između najviše i najniže tačke 50 metara, a takmičari su u dvije minute morali impresionirati žiri svojom kreativnošću, stilom, vještinom i fluidnošću pokreta.

Najbolji je dojam ostavio Amerikanac Cory de Meyers. Njegova su kreativnost, elegancija i flow oduševili i suce i publiku, a 25-godišnji je Cory svoj nastup završio skokom u bazen. Drugo je mjesto osvojio Rus Aleksander Baiturin, a treći je bio Amerikanac Jesse la Flair. U ženskoj neslužbenoj konkurenciji izjednačene su bile Austrijanka Pamela Forster i Ruskinja Aleksandra Ševčenko.