sport
20

Red Bull Air Race u aprilu stiže u Hrvatsku

Klix.ba
Nakon tri godine pauze, Red Bull Air Race sprema se za povratak na nebo, a u kalendar za 2014. godinu uvrštena je nova utrka koja ovo najbrže avijatičarsko takmičenje na svijetu po prvi put u svojoj historiji dovodi u Hrvatsku, i to prekrasni turistički dragulj Jadranske obale – Rovinj.

Red Bull Air Race Svjetsko prvenstvo 2014. najavilo je 30. januar da u kalendar dodaje novu evropsku Utrku koja će se 12. i 13. aprila održati u Rovinju, čime se ovo najbrže takmičenje na svijetu proširuje na ukupno osam utrka u sedam zemalja na tri kontinenta.

"Velika nam je čast i zadovoljstvo što Red Bull Air Race dolazi u Rovinj i tako nam daje priliku da čitavom svijetu pokažemo jedinstvenu ljepotu našeg grada. Uvjeren sam da će grad Rovinj u saradnji s Adris grupom ponuditi savršenu kulisu za ovu utrku i svim učesnicima ovog uzbudljivog sportskog događanja pružiti vrhunski doživljaj i nezaboravno iskustvo", izjavio je rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza.

Red Bull Air Race Svjetsko prvenstvo okuplja najbolje svjetske pilote, koji uz kombinaciju brzine, preciznosti i vještine u potpunom motosportskom iskustvu, izuzetno brzim i okretnim avionima upravljaju između 25 metara visokih zračnih vrata. Posljednja dva naslova prvaka pripala su Paulu Bonhommu, a za svoj treći uzastopni naslov u sportu velikih brzina i niskih nadmorskih visina Britanac će se boriti protiv 11 vodećih svjetskih pilota iz devet zemalja.

Hrvatska utrka odat će počast i bogatoj zrakoplovnoj tradiciji cijele regije. „Veoma smo uzbuđeni što će Red Bull Air Race po prvi put u svojoj historiji doći u Hrvatsku“, izjavio je sportski direktor Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva Sergio Pla. „U Hrvatskoj imamo mnogo obožavatelja, a osim toga, uz cijelu regiju, Hrvatska ima dugu zrakoplovnu tradiciju s mnogo aktivnih sportskih pilota, proizvođača aviona i njihovih dijelova te nemali broj prekrasnih malih zrakoplovnih luka.“

Izazovna letačka staza u Rovinju bit će postavljena uz sjevernu obalu, u neposrednoj blizini starogradske jezgre, čime će ova utrka dobiti spektakularnu kulisu gdje će hiljade gledatelja svjedočiti dosad neviđenom zračnom spektaklu u Hrvatskoj. „Staza će biti prepuna tzv. G okreta, a najveći izazov bit će nam bura“, rekao je Pla, misleći pritom na udare vjetra sa sjevera koji često uzrokuju probleme duž istočne Jadranske obale, ali i u čitavoj regiji. „Ako bude vjetra, uvjeti za utrku bit će veoma teški“, dodao je. Bit će to prva utrka na Sredozemnom moru nakon finala sezone 2009., koje je održano u Barceloni.

Nakon tradicionalnog otvorenja sezone nad svjetlucavim plavim vodama Arapskog zaljeva u Abu Dhabiju i nakon druge stanice u Rovinju, Red Bull Air Race Svjetsko prvenstvo 2014. seli se u Maleziju (17. i 18. maja), Poljsku (26. i 27. juli) i Veliku Britaniju (16. i 17. augusta), da bi se zatim dvaput zaustavilo u SAD-u (Fort Worth 6. i 7. septembra i Las Vegas 11. i 12. oktobar) te u konačnici završilo u Kini 1. i 2. novembar.