sport
2

Red Bull Air Race se u maju vraća u Rovinj

Piše: E. I.
Na radost svih obožavatelja vazduhoplovstva u regionu, Hrvatska je ponovno u kalendaru Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva, najavili su to danas u Salzburgu čelni ljudi najbržeg motosporta na svijetu.

Treća utrka Svjetskog prvenstva 2015. održat će se u Rovinju 30. i 31. maja. Rovinj je u kalendaru prvenstva zamijenio Soči, gdje je utrka zbog organizacijskih i financijskih poteškoća otkazana.

"Veliko nam je zadovoljstvo ponovno ugostiti Red Bull Air Race i ljubiteljima diljem zemlje i izvan njenih granica omogućiti da na našoj obali dožive čari ovog uzbudljivog motosporta“, izjavio je član Uprave Adris grupe i predsjednik Uprave Maistre Tomislav Popović.

Red Bull Air Race svjetsko prvenstvo u 2015. imat će osam utrka. Prva je u februaru tradicionalno održana u Abu Dhabiju, a u toku su pripreme za drugu, čiji je domaćin Japan. Nakon Rovinja (30. i 31. maja) slijede Budimpešta (4. i 5. jula), Ascot (15. i 16. augusta), Spielberg (5. i 6. septembra, Fort Worth (26. i 27. septembra) i Las Vegas (17. i 18. oktobra).

Prisjetimo se, Red Bull Air Race prošle je godine prvi put održan u Hrvatskoj, gdje je u aprilskom vikendu Rovinj posjetilo preko 50 hiljada posjetitelja, koji su imali priliku vidjeti kako najbrži motosport današnjice vlada rovinjskim nebom. Slavio je Austrijanac Hannes Arch, kojeg je s tribina bodrilo nekoliko hiljada Austrijanaca.

Inače, prva je utrka Red Bull Air Racea održana je 2003. godine, a od 2005. Red Bull Air Race takmičenje službeno je postalo svjetsko prvenstvo. Danas ima milione ljubitelja u svim krajevima svijeta.

U najbržem motosportu na svijetu, koji predstavlja spoj brzine, preciznosti i vještine, natječe se 14 najboljih svjetskih pilota. U izuzetno brzim, lakim i okretnim avionima piloti u niskom letu moraju savladati stazu na kojoj su postavljeni 25 metara visoki zračni piloni.

Kao novost 2014. je uveden Challenger Cup, takmičenje koje talentiranim pilotima daje priliku uvrstiti se u elitnu skupinu pilota master klase i natjecati se za naslov prvaka Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva.