sport
0

Red Bull Air Race počinje u Abu Dhabiju, piloti dosežu brzinu do 370 km/h

Klix.ba
Nakon tri godine pauze, najbrže svjetsko takmičenje spektakularno se vraća na nebo s osam stanica u sedam država na tri kontinenta, a među njima je i hrvatsko nebo koje će u aprilu u Rovinju dočekati najbolje svjetske pilote. Prva stanica svjetskog prvenstva započinje u Abu Dhabiju 1. marta.

Abu Dhabi će ovog vikenda po sedmi put otvoriti takmičarsku sezonu najiščekivanijeg svjetskog prvenstva – Red Bull Air Race.

Elita svjetskih pilota, tačnije njih 12, svojim će nevjerovatnim vještinama i preciznošću 1. marta ispred desetaka hiljada ljudi izvesti pravi letački slalom u utrci s vremenom. Prolazeći između 25 metara visokih zračnih vrata pri brzini i do 370 kilometara na sat.

U srijedu su trojica pilota svjetskog prvenstva Kirby Chambliss, Michael Goulian i Nigel Lamb izveli izviđački let iznad džamije šeika Zajeda, te najmodernije F1 staze na svijetu Yas Marine.

"Neopisiv je osjećaj vratiti se ponovno ovdje i svi smo veoma uzbuđeni. Bilo je odlično letjeti danas. Ovo čak više nije vježba, ovo je prava stvar“, izjavio je Goulian nakon slijetanja na treningu.

Trenutni branitelj naslova još iz 2010. godine Paul Bonhomme u ovoj sezoni takmičit će se protiv još jedanaest najboljih pilota svijeta iz deset zemalja, a oni su: Kirbyja, Gouliana i Lamba, Peter Besenyei, Hannes Arch, Matt Hall, Nicolas Ivanoff, Matthias Dolderer, Yoshi Muroya, Pete McLeod i Martin Sonka.

Nakon tradicionalnog otvorenja sezone nad plavetnilom Arapskog zaljeva ovaj vikend u Abu Dhabiju, Red Bull Air Race svjetsko prvenstvo po prvi put u svojoj historiji doći će u Hrvatsku i to 12. i 13. aprila u Rovinj, a ulaznice za ovaj dosad neviđeni zračni spektakl u Hrvatskoj u prodaji su putem stranice eventim.hr.

Više informacija o takmičenju, pilotima i ulaznicama na www.redbullairrace.com.

Red Bull Air Race svjetsko prvenstvo 2014, kalendar takmičenja:

  1. februara i 1. marta | Abu Dhabi (UAE)
  2. i 13. aprila | Rovinj (Hrvatska)
  3. i 18. maja | Putrajaya (Malezija)
  4. i 27. jula | Gdynia (Poljska)
  5. i 17. augusta | Ascot (Velika Britanija)
  6. i 7. septembra | Fort Worth (SAD)
  7. i 12. oktobra | Las Vegas (SAD)
  1. i 2. novembra | Kina