sport
0

Red Bull Air Race, najuzbudljivije takmičenje na nebu vraća se u 2014. godini

Klix.ba
Red Bull Air Race World Championship vraća se na nebo u februaru 2014. godine. Planirano je da se naredne godine održi sedam takmičenja u šest zemalja i na tri kontinenta.

To je u utorak potvrđeno na konferenciji za medije održanoj u Putrajayi u Maleziji.

"S oduševljenjem možemo objaviti da će nakon pauze prvi Red Bull Air Race World Championship biti održan 28. februara 2014. Svi smo mnogo radili posljednje tri godine. Usavršili smo neke od sigurnosnih aspekata i doveli ovaj sport na viši nivo. Imamo sjajne pilote, ali i fanove širom svijeta. To smo vidjeli posljednjih godina, kada su pokazali veliki interes“, istakao je na konferenciji za medije Erich Wolf, izvršni direktor Red Bull Air Racea.

U novoj sezoni nadmetat će se 12 pilota. Naglašeno je kako su postignuta tehnička poboljšanja, te da su mnoge finese posložene i da organizatori potpuno spremni očekuju nova iskušenja. Vjeruju kako će gledatelji širom svijeta uživati u spektakularnim izvedbama.

"Drago mi je da se Red Bull Air Race vraća na stare staze. U proteklom periodu zaista je urađeno mnogo posla. Bez dvojbe, to će doprinijeti atraktivnost za kompletan događaj", naglasio je FAI predsjednik John Grubbstrom.

Aktuelni prvak, Britanac Paul Bonhomme, koji je osvojio posljednja dva takmičenja, 2009. i 2010. godine, težit će da ponovo dotakne vrh. Jedan od glavnih konkurenata bit će mu Austrijanac Hannes Arch, šampion iz 2008. godine i Kirby Chambliss (SAD), prvak iz 2004. i 2006. godine.

Ostali piloti koji će se takmičiti u novoj sezoni su Nigel Lamb (Velika Britanija), Matt Hall (Australija), Peter Besenyei (Mađarska), Nicolas Ivanoff (Francuska), Michael Goulian (SAD), Matthias Dolderer (Njemačka), Yoshi Muroya (Japan), Pete McLeod (Kanada) i Martin Sonka (Češka Republika).

Inače, prvo takmičenje u ovom sportu organizovano je 2003. godine i do pauze su ga pratili milioni gledatelja na oko 50 utrka.

Red Bull Air Race World Championship ima najbolje svjetske pilote koji se nadmeću u brzini preciznosti i vještini. Također, u novoj sezoni uvedeno je nekoliko novih pravila i sigurnosne promjene u odnosu na posljednje utrke. Ipak, jedna stvar ostaje ista - Red Bull Air Race je najuzbudljivije sportsko takmičenje na nebu.

Kalendar takmičenja u 2014. godini:

  1. februara i 1. marta - Abu Dhabi (UAE)

  2. i 18. maja - Putrajaya (Malezija)

  3. i 27. jula - Gdynia (Poljska)

  1. i 17. augusta - Ascot (Velika Britanija)

  2. i 7. septembra - Dallas (SAD)

  3. i 12. oktobra - Las Vegas (SAD)

  4. i 2. novembra - Kina (nije određen grad)