sport
0

Red Bull Air Race: Bonhomme slavio u Ascotu i smanjio prednost Archa

Klix.ba
Paul Bonhomme slavio je pobjedu pred 29 hiljada gledalaca na petom ovosezonskom takmičenju u Ascotu u Velikoj Britaniji. Piloni su bili postavljeni na najpoznatijoj stazi za konjičke utrke. Bonhomme je iskoristio prednost domaćeg terena i podršku sa tribina, te je u uzbudljivom takmičenju zasluženo dotakao vrh.

Bila je ovo 15. pobjeda Paula u karijeri, a druga ove sezone. Zanimljivo, Bonhomme nosi na dresu broj 55 koji mu je u 55. nastupu donio sreću. Trijumfom je takmičar iz Velike Britanije uspio smanjiti prednost Austrijanca Hannesa Archa sa 13 na samo dva poena.

Iako su uslovi za takmičenje bili teški, zbog vjetra, svi učesnici uspjeli su podići pubiliku na noge svojim spektakularnim izvedbama.

"Ovo je velika pobjeda“, izjavio je odmah nakon utrke Bonhomme koji nije blistao u kvalifikacijama održanim u subotu. Ipak, dan poslije je bio na vrhunskom nivou. Na drugom mjestu završio je, također, domaći takmičar Nigel Lamb, dok je treću poziciju zauzeo Francuz - Nicolas Ivanoff.

Naredna utrka najbržih pilota svijeta održat će se 7. septembra u SAD-a. Nakon toga slijedi još dva nadmetanja. Sve sugerira da će biti izuzetno uzbudljivo do kraja u borbi za naslov svjetskog prvaka.

Redoslijed u ukupnom poretku:

1.Hannes Arch (Austrija) 43 boda 2. Paul Bonhomme (Velika Britanija) 41 bod 3. Nigel Lamb (Velika Britanija) 35 bodova 4.Matt Hall (Australija) 25 bodova