sport
19

Reakcije na šampionov oproštaj: Hamilton tužan, ali nije iznenađen Rosbergovim povlačenjem 

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Trostruki svjetski prvak Formule 1 Britanac Lewis Hamilton izjavio je da je "tužan, ali ne i iznenađen" šokantnom odlukom timskog kolege i novopečenog svjetskog prvaka Nice Rosberga o završetku karijere, koju je 31-godišnji njemački vozač objavio u petak, samo pet dana nakon što je osvojio naslov.

"Ja sam vjerojatno jedan od rijetkih, ako ne i jedini čovjek koji nije iznenađen, ali to je zato što ga dugo poznajem. Ovo je prvi put u 18 godina da je nešto osvojio, zato me i nije iznenadilo što je odlučio prekinuti karijeru", rekao je Lewis Hamilton za internetski portal autosport.com na svečanoj dodjeli godišnjih F1 nagrada u Beču.

Hamilton i Rosberg su gradili svoje karijere na sličan način, započinjući u go-kart takmičenjima kad im je bilo 13 godina, sve dok se nisu spojili u Mercedesovoj F1 ekipi i učinili je nepobjedivom u posljednje tri sezone.

"Od kad nam je bilo 13 godina pričali smo o tome kako želimo biti prvaci. Kad sam stigao u Mercedes, Nico je već bio tamo, a i o tome smo razgovarali dok smo bili djeca. Bit će jako, jako čudno i bit će tužno bez njega u momčadi sljedeće sezone. Nedostajat će svima, a ja mu želim sve najbolje", izjavio je Hamilton.

Za razliku od britanskog vozača, predsjednik Međunarodne automobilističke federacije (FIA) Jean Todt bio je šokiran Rosbergovom objavom.

"Bio sam jako iznenađen, kao i svi, ali Nico je kroz sezonu demonstrirao svoju iznimnu hrabrost. Emotivan sam, jer ga poznajem još otkako je bio mali dječak, a njegov otac vozač u timu koji sam vodio. Nico je imao zadivljujuću karijeru", rekao je Todt.

"Ne mogu razumjeti tu odluku. Svako ima svoj razlog. Valjda je ostvario sve što je želio", izjavio je u Monte Carlu najbolji svjetski sprinter Jamajčanin Usain Bolt koji će sljedeće godine napustiti atletiku.

Mnogi sadašnji i bivši vozači Formule 1 svoje su reakcije objavili na društvenim mrežama.

"Svaka čast, Nico. U životu postoji mnogo više od nizanja krugova na stazi. Poštovanje", napisao je svjetski prvak iz 1996. godine Britanac Damon Hill.

"Nico, to je doista vrlo hrabra odluka. Uvjeren sam da ima snažne razloge. Briljantan svjetski prvak. Sad će biti zanimljivo u Mercedesu", status je proslavljenog svjetskog prvaka iz 1992. Britanca Nigela Mansella.

Zanimljivo viđenje Rosbergove odluke dao je veliki šef Formule 1 Bernie Ecclestone:"Treba mu više vremena da bi potrošio ono što je zaradio, samo je u tome stvar."