sport
0

Raymond Stewart doživotno izbačen iz atletike

Totalsport
Raymond Stewart
Raymond Stewart
Američka antidopinška agencija (USADA) doživotnim je izbacivanjem iz atletike kaznila nekadašnjeg velikog jamajčanskog sprintera, a kasnije američkog trenera, Raymonda Stewarta.

USADA je Stewarta optužila da je opskrbljivao svoje atletičare dopinškim sredstvima. Ustanovljeno je da je zabranjene supstance nabavljao od kontroverznog Angela Meme Heredije, s kojim je na jednaki način sarađivao i Trevor Graham, nekadašnji, također doživotno suspendovani trener Marion Jones, Tima Montgomeryja i još niza atletičara uhvaćenih u dopingu.

Stewart je za Jamajku osvojio srebrnu medalju na 100 metara na Svjetskom prvenstvu 1987. godine, a okitio se i olimpijskim srebrom 1984. u štafeti 4x100 m. Postao je prvi atletičar u historiji koji je trčao u finalu "stotke" na tri uzastopne olimpijske igre.

U trenerskoj je karijeri radio s Jeromeom Youngom, članom zlatne američke štafete 4x400 m na Igrama u Sydneyju, ali mnogo poznatijem po doživotnoj zabrani nastupa koju je zaradio zbog dopinga. Trenirao je Stewart i J. J. Johnsona i Kennyja Brokenburra, također članove zlatnih američkih štafeta, baš kao i Jamajčanku Beverly McDonald, osvajačicu tri olimpijska odličja, s kojom se kasnije i vjenčao.

Stewart je postao treći američki atletski trener s doživotnom kaznom. Uz spomenutog Grahama, u tu grupu osramoćenih ulazi i Remi Korchemny, trener ukrajinskog porijekla koji je u dopinške vode uveo Dwaina Chambersa, Kelli White i mnoge druge.