Nakon Armstronga
24

Rasmussen priznao: Dopingovao sam se od 1998. do 2010. godine

Totalsport
Michael Rasmussen (Foto: AFP)
Michael Rasmussen (Foto: AFP)
Danski biciklist, 38-godišnji Michael Rasmussen, potvrdio je na konferenciji za novinare u Herningu, da se sistemski dopingovao od 1998. pa sve do 2010. godine.

"Uzimao sam sve što se može uzeti. Ove sekunde prekidam karijeru i stavljam se u službu ako bilo ko od nadležnih organizacija treba informaciju. Pokušat ću pomoći u suzbijanju dopinga ako je moguće. Bilo mi je dosta šutnje, tačnije laganja o sebi", rekao je Rasmussen i dodao:

"Godinama sam na leđima nosio strašno tešku istinu i tek sada, kada sam to izrekao, osjećam se slobodnim. O svojoj prošlosti više nisam mogao lagati. Preuzimam svu odgovornost za sve što sam napravio i čekam presudu."

Rasmussen je, inače, oduvijek bio kontroverzna figura svjetskog biciklizma zbog svojih laži i izvlačenja od dopinških testiranja. Danac je pobijedio u četiri brdske etape najprestižnije svjetske utrke Tour de Francea, te je tokom 2007. godine privremeno bio i na prvom mjestu ukupnog redoslijeda.

Nakon toga je pozvan na dopinško testiranje koje je pokušao izbjeći. Tadašnja ekipa Rabobank ga je, usprkos tome što je bio vodeći čovjek redoslijeda, poslala kući, a nakon toga ga i isključila iz tima.

Kazne za Rasmussena se tek očekuje, a uskoro bi konferenciju za novinare trebala održati i danska antidopinška agencija