MOK
0

Ragbi i golf korak do Olimpijskih igara

Totalsport
Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) odlučio je predložiti ragbi 7 i golf kao nove olimpijske sportove, koji bi se u program trebali uključiti od 2016. godine.

Istovremeno je najviše izvršno tijelo MOK-a odbacilo kandidature skvoša, karatea, rolerskog sporta, bejzbola i softbola. Međutim, ne znači da će ragbi 7 (kraća verzija "pravog“ ragbija koji se igra s 15 igrača) i golf doista i ući u program, jer njihovo uvođenje treba potvrditi Skupština MOK-a na zasjedanju u Kopenhagenu u oktobru ove godine.

Petnaest članova Izvršnog odbora je do dva predložena sporta došlo kroz više krugova glasovanja, tokom kojih je sport s najmanje glasova ispadao iz utrke. Ragbi je lakoćom prošao jer je u prvom krugu dobio sedam, a u drugom dovoljnih devet glasova. U nastavku su golfu trebala četiri kruga glasovanja, s time da je u početku bolje stajao karate.

Golf je bio dio olimpijskog programa 1900. i 1904., a njegov eventualni povratak bi vjerojatno značio i dolazak Tigera Woodsa, jednog od najpopularnijih sportaša današnjice, na Olimpijske igre 2016. Ragbi je, pak, u svojoj većoj varijanti, bio dio četiriju Olimpijskih igara na početku 20. stoljeća.

Izvršni odbor MOK-a je donio odluke i o novim disciplinama već na Igrama u Londonu 2012. Tako će prvi put dio olimpijskog programa biti i ženski boks (tri kategorije). Uveden je i sprint na 200 metara u kajaku i kanuu, kao i promjena formata natjecanja u modernom petoboju.

Istovremeno je plivanju, hrvanju i biciklizmu poručeno da će se, ako žele nove discipline, nekih drugih morati odreći. Odluka o uvođenju mješovitih parova na teniski turnir je stavljena na čekanje.