sport
0

Pyeongchang domaćin ZOI 2018.

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Južnokorejski grad Pyeongchang bit će domaćin Zimskih olimpijskih igara 2018. godine, odlučio je u srijedu Međunarodni olimpijski odbor (IOC) na svojoj sjednici u Durbanu.

Pyeongchang je već u prvom krugu glasanja odnio pobjedu u konkurenciji dvaju protukandidata, njemačkog Münchena i francuskog Annecyja. Evropa će (ruski Soči) biti domaćin Zimskih olimpijskih igara 2014. godine, što je vjerojatno u srijedu dalo prednost predstavniku Azije, baš kao i činjenica da se Pyeongchang neuspješno kandidovao za domaćinstvo Igara 2010. i 2014. godine.

Štaviše, korejski predstavnik je u oba navrata dobio najviše glasova u prvom krugu, ali su kasnije natpolovičnu većinu dobili Vancouver, odnosno Soči. U srijedu se Pyeongchang već u prvom krugu riješio sve neizvjesnosti, dobio je natpolovičnu većinu tokom tajnog glasanja 95 članova IOC-a.

Zimske olimpijske igre dosad su samo dvaput održane na azijskom tlu i to oba puta u Japanu: 1972. u Sapporu i 1998. u Naganu. Sloganom "Novi horizonti" Pyeongchang je poručio svijetu da se olimpijski pokret treba proširiti i na azijsko tržište i da je Južna Koreja spremna postati centar zimskih sportova u regiji.

Zimske olimpijske igre 2018. trebale bi se održati od 9. do 24. februara.