Čeka se analiza novog uzorka
21

Putz: Solimanov tim iznosi neistine, nije bilo nepravilnosti

Klix.ba
Felix Sturm (Foto: Arhiv/AFP)
Felix Sturm (Foto: Arhiv/AFP)
Predsjednik njemačke Federacije profesionalnih boksera (BDB) Thomas Putz odbacio je sve optužbe iz tima australskog boksera Sama Solimana, koje se odnose na rezultate pozitivnog doping testa nakon meča sa Adnanom Ćatićem (Felixom Sturmom) 1. februara u Njemačkoj.

"Pročitao sam neke izjave iz Solimanovog tima, što ne mogu ostaviti bez odgovora. Nije bilo nikakvih 'nepravilnosti' kao što se tvrdi iz Solimanovog tima. Testiranje je obavljeno pod nadzorom Nacionalne antidoping agencije (NADA). Čim sam bio obaviješten o pozitivnom rezultatu na doping, odmah sam obavijestio Solimanov tim i IBF", kazao je Putz, prenose njemački mediji.

Iz tima australskog boksera su već kazali da žele da se testira novi uzorak. Zatražili su da se novi uzorak isporuči u Australiju i tamo otvori, ali pravila NADA-e su takva da, prema međunarodnim standardima, novi uzorak mora biti provjeren na istom mjestu gdje je i predan, dodao je Putz.

"Međutim, oni su slobodni prisustvovati otvaranju rezultata i cijelom postupku kako bi se uvjerili da nema nikakvih nepravilnosti. U ovom trenutku čekamo potvrdu Solimanovog tima o tome žele li prisustvovati otvaranju rezultata drugog testa koji će stići iz laboratorija i potvrdu kada žele da se to dogodi", kazao je predsjednik Federacije profesionalnih boksera Njemačke.

Putz je kazao da je jasno šta će se dogoditi ako rezultati i drugog uzorka pokažu da je Soliman koristio zabranjene stimulanse.

"U kontaktu sam sa IBF-om i mi se slažemo da, ako rezultati potvrde one prve, Soliman bude suspendiran i novčano kažnjen, a rezultat borbe će biti poništen. Moramo zadržati naš sport čistim", kazao je Putz.

Podsjetimo, analizom uzorka Solimanovog urina nakon meča sa Ćatićem 1. februara utvrđeno je da je australski bokser bio dopingovan.