Počelo veliko finale
5

FOTO / Prvih 850 finalista Sportskih igara mladih stiglo u Sarajevo

Klix.ba
Finalno takmičenje BH Telecom Sportskih igara mladih počelo je danas, u srijedu 22. avgusta u Sarajevu.

U prvoj finalnoj smjeni u Sarajevo je iz čak 45 bh. gradova stiglo 850 mališana, koji su se takmičili u jednom od 19 regionalnih centara. Nakon kraćeg odmora od puta, mališani će startati sa prvim utakmicama u kojima će rukometaši i košarkaši prvi odmjeriti snage, a finalne utakmice će se održati u četvrtak, kada će se igrati i ostali sportovi prve smjene, tenis, stoni tenis i badminton. Mališane na finalnom takmičenju posjetit će mnoge eminentne ličnosti, a u petak se očekuje i dolazak ambasadora Sportskih igara mladih, Predraga Mijatovića.

Djeca su smještena u Studentski dom u Nedžarićima, a sam prijem djece, pored osoblja iz Organizacionog odbora Igara je pomogao i veliki broj studenata volontera. Prošlogodišnja pobjednica, stonoteniserka iz Cazina, Ajla Salkić je i ove godine izborila finale, a nakon što je stigla u Sarajevo izjavila je: "Drago mi je da sam opet ovdje i ovo je događaj koji se ne smije propustiti," te dodala da vjeruje da će se dobro zabaviti, a onda ni dobar rezultat neće izostati.
Prvi dan održavanja najveće sportske smotre za djecu u Bosni i Hercegovini Sarajevo je dokazalo da je odličan domaćin i da svi mališani mogu uživati u prijateljskoj atmosferi. Finalisti će nakon odigranih utakmica, organizovanom, posebnom linijom tramvaja posjetili centar grada, gdje će im vodiči predstavili najvažnije znamenitosti.
Ceremonija dodjele medalja za najbolje učesnike, prve smjene, finalnog tamičenja održat će se u četvrtak u 19:30 u dvorani Pete gimnazije i Gimnazije Dobrinja. Malim sportistima će se na svečanoj dodjeli nagrada pridružiti i regionalni predsjednik Sportskih igara mladih Zdravko Marić, koji je istakao: "Ovo je veliki uspjeh, nakon 16 godina uspješne organizacije u Hrvatskoj i Bosna i Hercegovina se već drugu godinu može pohvaliti odličnom organizacijom", te dodao da je primarni cilj pružiti što većem broju djece mogućnost da budu dio najljepše sportske priče.

U petak dolazi i bivši nogometaš, svjetski nogometni stučnjak Predrag Mijatović, ambasador Sportskih igara mladih i bivši direktor Real Madrida, sa kojim će biti organizirano posebno druženje.