sport
8

Prva karting staza na Zapadnoj obali: Jedan od načina da se zaborave izraelski napadi

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Nakon teških vremena koje su proživjeli Palestinci tokom izraelskih napada, koji su trajali 51 dan, na Zapadnoj obali je otvorena prva karting staza. To je jedan od načina na koji se Palestinci pokušavaju vratiti normalnom načinu života i barem na kratko zaboraviti tragedije koje su preživjeli.

Karting stazu su, po međunarodnim standardima, napravila dva prijatelja u Ramallahu. Potrebnu opermu su uvezli iz Italije.

Palestinci su, kako kažu, veoma radosni zbog prve karting staze.

Rezzan Mahfuz (27) prvi put uživa u kartingu, a pojašnjava da na ovaj način zaboravlja, barem na kratko, napade i teška vremena koja su preživjeli Palestinci tokom izraelskih napada.

"Na ovaj način se malo potiskuje psihički pritisak koji je stvoren zbog izraelskih napada na Gazu i operacija koje su sprovođene na Zapadnoj obali i Jerusalemu. Sretan sam", kazao je Mahfuz.

Mahfuz posjeduje vozačku dozvolu i vozi automobil, ali vozeći karting ne mora da se pridržava saobraćajnih zakona i pravila.

Palestinac Besir Mahmud i ranije je vozio karting, ali u zemljama koje je turistički posjećivao.

Kako kaže, nadao se da će takav vid zabave imati i na Zapadnoj obali.

"Ovo je dobar način da se opustiš", poručio je Mahmud.

Jedan od vlasnika karting staze Muhammed el-Beje kazao je da na ovom projektu rade već šest godina i da su tek nedavno uspjeli dobiti sve odgovarajuće dozvole.

Za njega je poseban hobi voziti aute za utrke.