UCI
0

Proslavljeni biciklista Contador dopingovan i suspendovan

Totalsport
Alberto Contador (Foto: AP)
Alberto Contador (Foto: AP)
Trostrukog osvajača Tour de Francea Alberta Contadora suspendovala je Međunarodna biciklistička federacija (UCI) nakon pozitivnog dopinškog nalaza.

U urinu proslavljenog španskog biciklista pronađena je "mala koncentracija" zabranjenog stimulativnog sredstva klenbuterola, potvrdila je Svjetska antidopinška agencija (WADA), tačnije njen laboratorij u Kölnu. Nedopušteno sredstvo, često korišteno u sportovima snage, pronađeno je u uzorku kojeg je Contador dao 21. septembra, odnosno za vrijeme prestižne francuske utrke.

UCI objašnjava da je sredstvo u Contadorovom uzorku "400 puta manje od onog koju WADA-ini antidopinški laboratoriji moraju detektovati", ali i dodaje da je biciklist "privremeno i službeno suspendovan" budući da su i uzorak A i uzorak B dokazali prisutnost zabranjene supstance.

Dokaže li se da je Contador pokušao na nedozvoljen način pobjeđivati, svjetski biciklizam doživjet će velik udarac. Iako ima tek 27 godina, Španac je, u svakom slučaju, najbolji biciklista svoje generacije čije su pobjede gledane kao izlazak sporta iz ralja dopinga.

Hoće li ili ne Contadoru biti oduzeta pobjeda s posljednjeg Toura iz UCI-ja nisu potvrdili.

Jacinto Vidarte, Contadorov glasnogovornik, putem saopćenja je poručio da je jedini mogući način na koji je biciklist u tijelo mogao unijeti klenbuterol - prehrana:

"Do sada konsultovani eksperti složili su se da je u pitanju slučaj zaražene hrane, pogotovo zato što je Contador prošao nebrojene dopinške testove za vrijeme Tour de Francea. Budući i da je toliko mala količina uočena, mora se isključiti namjera namjernog unošenja."

David Howman, WADA-in direktor, nije želio govoriti konkretno o ovom slučaju, ali je naglasio da i najmanja nepravilnost može dovesti do suspenzije sportiste i dodao:

"Činjenica je da je laboratorij ovo otkrio. Ne postoji limit prema kojem se istraga ne bi nastavljala. Klenbuterol je u opticaju već 20 ili 30 godina, dakle, nije riječ ni o čemu novom."

Contador je u julu osvojio svoj treći Tour u posljednje četiri godine (2007., 2009., 2010.). Slavio je ispred Andyja Schlecka s 39 sekundi prednosti. U bogatoj karijeri ima, između ostalog, i pobjede s Vuelte (2008.) i Giro d'Italije (2008.).