Bihać
0

Princ iz Velike Kladuše pobjednik konjičkih utrka

FENA
Foto: Biscani.net
Foto: Biscani.net
U Bihaću su u subotu poslijepodne, u organizaciji Konjičkog kluba Jedinstvo, uz prisustvo velikog broja državnih, kantonalnih i općinskih zvaničnika, kao i oko 6.000 gledalaca održane velike konjičke utrke - 6. memorijal "Alija Izetbegović".

Utrke je otvorio premijer USK-a Šemsudin Dedić u pratnji Bakira Izetbegovića, sina rahmetli Alije Izetbegovića i Adnana Vukovića, ispred Općine Bihać.

Premijer Dedić, otvarajući utrke, između ostalog je istakao da je to svakako izraz želje Bišćana i Krajišnika da očuvaju tradiciju konjičkih utka na ovim prostorima, ali i da se na ovakav način sjećaju velikog čovjeka Alije Izetbegovića, prvog predsjednika slobodne i nezavisne Bosne i Hercegovine.

"Danas smo ovdje mogli vidjeti veliki broj najplemenitijih grla i vrsnih džokeja, te mogu da kažem da čestitam organizatoru ove manifestacije, koja iz godine u godinu doprinosi razvoju konjičkog sporta u BiH", dodao je Dedić.

Ovogodišnji pobjednik u glavnoj utrci dana pod nazivom 6. memorijal "Alija Izetbegović" je grlo Princ, vlasništvo Konjičkog kluba Krajišnik iz Velike Kladuše. Ta utrka na stazi dužine 2.000 metara bila je prava poslastica za mnogobrojne gledaoce.

Na samom kraju pobjedu je odnijelo grlo iz Velike Kladuše, dok je drugo kroz cilj prošlo grlo Carina Nebula, vlasništvo Ive Serdara iz Okučana, a treće je bilo grlo Glavalcour, vlasništvo KK Sveta Popović iz Srbije.

Pehar pobjedniku ovogodišnjeg memorijala je uručio Bakir Izetbegović, koji je ne krijući zadovoljstvo istakao da mu je uvijek veliko zadovoljstvo i čast kad dolazi u Bihać. Krajišnici su poznati po upornosti u očuvanju historijiskih tekovina naše zemlje, a ova manifestacija je dokaz tome, kazao je.

"Veliku zaslugu za sjećanje na našeg prvog predsjednika i našu plemenitu borbu pripadaju vama i ja vam se iskreno zahvaljujem, uz iskrene želje za daljom popularizacijom konjičkog sporta sa željom da znanje i umijeće prenesete i na ostale konjičke klubove čestitam vam na odličnoj organizaciji", kazao je Izetbegović.

U prvoj utrci dana pod nazivom Meggle – Lejla Comerc, pobjedu je odnijelo grlo Ted Pit, vlasništvo Konjičkog kluba Krajišnik iz Velike Kladuše, drugo je grlo Kid First, vlasništvo KK "Sveta Popović2 iz Srbije, a treće grlo Oh So Fast, vlasništvo domaćina Konjičkog kluba Jedinstvo iz Bihaća.

U drugoj utrci dana pod nazivom JU Veterinarski zavod Bihać pobjedu je odnijelo grlo Jazz police, vlasništvo Ive Serdara iz Okučana, drugo je grlo Nazim, KK Vreba iz Sinja, a treće grlo Super Blade, vlasništvo M-S racing Team Ivanec iz Varaždina.

U trećoj utrci dana pod nazivom BH Telecom, prvo kroz cilj prošlo je grlo Freshman, vlasništvo Grdak Mraović iz Zagreba, drugo grlo Kalokairi, vlasništvo Ive Serdara iz Okučana, a treće grlo Roxalina, vlasništvo GK Mustang iz Sinja.