sport
25

Prijavite se za rekreativnu vožnju sa šampionima Tour de Francea

Klix.ba
Sarajevo Grand Prix 2014. je nova biciklistička utrka koja ima tendenciju da postane tradicionalna po ugledu na najprestižniju utrku na svijetu – Tour de France.

Ovo je najveći sportski događaj na otvorenom koji svojim startom u Istočnom Sarajevu, kretanjem kroz gradove sarajevske regije i konačnim ciljem ispred zgrade zajedničkih institucija ima za cilj da poveže ljude svih nacija i svih generacija, te ojača dugoročan proces pomirenja za koji je neophodno da se svi zajedno krećemo u istom pravcu, sa istim ciljevima. Projekat ima dvije naizgled identične misije.

Jedna je promovisati sport kroz jednodnevnu bicikističku utrku po UCI-jevom standardu dugu oko 140 km i pozvati sve sportiste iz regije da se takmiče, ali i uživaju u ljepotama ovih prostora, a druga misija je paralelno pozvati sve zaljubljenike u ovaj sport da rekreativno u zajedničkoj koloni sa legendarnim šampionima Tour de Francea i sportistima provozaju jedan krug kroz Sarajevo. Legende biciklističkog sporta, ali i šampioni Bernard Hinault, Bernard Thevenet, Stéphane Roche, Felice Gimondi i Joop Zoetemelk će učestvovati na ovoj vožnji u Sarajevu.

U periodu dok budu čekali dolazak sportista, organizator će za njih napraviti specifične Fun zone koje će imati za cilj da prezentiraju razne kulturne i muzičke sadržaje. Očekuje se dolazak više hiljada rekreativaca iz cijele regije jugoistočne Evrope.

I vi možete biti jedan od njih. Potrebno je samo da se prijavite online na oficijelnoj stranici www.sarajevograndprix.com. Nakon toga na mail dobijate svoj broj. Potrebno je zatim da sa tim brojem dođete na start trke, 22. juna u 9 sati ispred zgrade institucija u Istočnom Novom Sarajevu i da se registrujete, čime automatski dobijate i mogućnost osvajanja jedne od 4.000 vrijednih nagrada.

Sarajevo Grand Prix je organizovao Biciklistički savez BiH i NVO Radio Kameleon uz podršku Evropske unije, Mission du Centenaire, Grada Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Francuske ambasade, Francuskog instituta u BiH i Giro di Sarajevo, te sponzora.