sport
9

Prijave za historijsku utrku u Zadru traju do nedjelje

Klix.ba
Počelo je odbrojavanje do dana kada će cijeli svijet "utrčati" u jedinstveni projekt - utrku Wings for Life World Run čiji je cilj povrede leđne moždine učiniti izlječivima i time olakšati život više od tri miliona ljudi u svijetu koji žive s tim problemom.

Svi koji 4. maja, u Zadru tačno u podne s Pozdrava suncu, budu trčali za one koji ne mogu, postat će dio historije. Dvoje najbržih i jedan najsretniji trkač osvojit će put oko svijeta, a prijaviti se na utrku može do 27. aprila. Za ovo takmičenje mogu se prijaviti i zainteresovani iz BiH.

U četvrtak je u Maloj vijećnici Grada Zadra održana konferencija za medije na kojoj je gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta potvrdio da je grad spreman za događaj.

"Ponosni smo što smo domaćini utrke i učinit ćemo sve da svaki detalj prođe u najboljem redu. Podupirem ovu akciju i njen cilj, a uključit ću se i u trčanje. Ovdje su svi pobjednici", kazao je gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Prijaviti se mogu svi. Oni koji tek počinju trčati, rekreativci, profesionalci ili oni koji će trčati svoju prvu utrku kako bi bili dio ovog jedinstvenog svjetskog projekta.

Pokretna ciljna linija u utrci ne čeka ispred trkača već se kreće za njima, a onog trenutka kad pojedinog trkača pretekne takozvano Presretačko vozilo koje je, kao i ostala vozila utrke, osigurao ORYX RENT A CAR, utrka je za njega završena. Jedinstvena globalna startna lista iznjedrit će po jednog takmičara i takmičarku koji posljednji ostanu u utrci, neovisno gdje se nalaze u svijetu, a osim njih jedan sretni trkač osvojit će nagradno putovanje oko svijeta, koje uključuje posjećivanje svjetskih metropola, upoznavanje legendi iz svijeta sporta i biznisa te neponovljiva životna iskustva.

Utrci će se pridružiti i veliki broj osoba iz svijeta kulture i sporta. Jedna od njih je i najbolja hrvatska maratonka Lisa Stublić, koj je na konferenciji rekla:

"Nemam taktiku kako trčati protiv presretačkog automobila. No, ionako je važniji dio cijele priče da trčimo za one koje ne mogu. Stoga, svima savjetujem da trče svojim tempom i uživaju. Sve pozivam da se prijave na www.wingsforlifeworldrun.com i trče sa mnom za one koji ne mogu."

Još samo tri dana ostalo je za prijave putem stranice www.wingsforlifeworldrun.com. Hrvatska utrka u 12 sati po našem vremenu kreće s Pozdrava suncu u Zadru, a 100% vrijednosti svih prikupljenih startnina ide isključivo istraživanju leđne moždine i naporima da posljedice takvih povreda postanu izlječive.