"Giro di Sarajevo 2"
0

Prijateljski odnos grada prema biciklistima

Piše: A. Karadža
Sa press konferencije (Foto: Sarajevo-x.com)
Sa press konferencije (Foto: Sarajevo-x.com)
U nedjelju, 19. jula, u 17 sati će se na ulicima našeg glavnog grada održati biciklistička utrka pod nazivom "Giro di Sarajevo 2", koju organizira Udruženje građana "Giro di Sarajevo". Učešće na utrci je besplatno i svi biciklisti iznad 12 godina starosti su dobrodošli.

Kako je istakao Nisad Selimović, predsjednik UG-a "Giro di Sarajevo", cilj organizovanja ove biciklističke utrke je nastojanje da se Sarajevo načini "prijateljski nastrojenim gradom prema biciklistima". Osim toga, cilj je i skretanje pažnje na probleme sa kojima se suočavaju biciklisti u Sarajevu, ponajprije na nedostatak infrastrukture i biciklističkih staza na području grada.

Ove probleme najbolje ilustruje činjenica da Sarajevo nema niti jedan metar profesionalne biciklističke staze.

"Postojeće staze su obični trotoari na kojima biciklisti nemaju nikakvu autonomiju", rekao je Selimović na današnjoj press konferenciji održanoj povodom nedjeljnje utrke.

Iako je ostvarenje ciljeva organizatora i ostalih biciklista u Sarajevu još uvijek daleko, jasno je da postoji volja, želja i trud da se stvari promijene.

Kako je Selimović istakao, potrebna je što "veća kritična masa biciklista" koji mogu ponukati vlast da pokrenu stvari sa mrtve tačke.

Da je to moguće dovoljno govori podatak da 13 godina nakon rata niko od kantonalnih i gradskih vlasti nije pomišljao na izgradnju biciklističke staze. Samo pola godine nakon prve utrke "Giro di Sarajevo" Direkcija za ceste KS napravila je elaborat na 300 stranica o izgradnji mreže biciklističkih staza na području Kantona.

Taj je obećavajući projekat ipak obustavljen zbog nedostatka sredstva u budžetu prouzrokovan trenutnom ekonomskom krizom.

Selimović je još dodao da je ovo posljednji put da "Giro di Sarajevo" u svom nazivu nosi redni broj. Od naredne godine utrka će se zvati "Tradicionalna utrka GDS".

O tehničkim detaljima utrke govorio je Haris Kurić, menadžer utrke koji je rekao da je sve spremno za utrku i da je cijeli projekat osiguran od strane OS tima.

Trka će krenuti sa bočnog parkinga hotela Terme na Ilidži u 17 sati. Dužina staze iznosi 16,5 kilometara, a voziće se prosječnom brzinom od 10 do 15 km/h. Biciklisti će se voziti do Vijećnice, dalje ulicom Mula Mustafe Bašeskije, a cilj utrke je kod mosta Ars Aevi u Vilsonovom šetalištu, gdje će učesnicima biti obezbijeđeno osvježenje i prigodne nagrade.

Organizatori upozoravaju da svi učesnici moraju na mjesto polaska doći do 16:30 sati, kako bi uzeli registarski broj. Priključnih punktova ovaj put neće biti, a svako kome utrka bude naporna, moći će se izdvojiti iz kolone uz pomoć osoba zaduženih za sigurnost.

Na utrci će biti prisutna i ekipa Hitne medicinske pomoći, te pripadnici MUP-a KS, koji će za vrijeme trajanja utrke obustaviti saobraćaj na dionici kojom će prolaziti biciklisti.

Podsjećamo da je prošle godine organizovana prva utrka koja je privukla više od 500 biciklista.