Direkcija za evropske integracije
0

Pridružite se ''Trkom u Evropu '' 9. maja

Sarajevo-x.com
Povodom obilježavanja Dana Evrope, Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Direkcija za evropske integracije Bosne i Hercegovine zajedno sa nevladinom organizacijom "Marathon" Sarajevo, organizuje 4 km dugu trku pod nazivom "Trkom u Evropu", koja će se održati u Sarajevu u nedjelju, 9. maja 2010. godine.
U okviru trke obilježit će se i Evropska godina borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti koja se ove godine obilježava diljem Evropske unije. U tu svrhu učešće na utrci iznosi simobolične 2 KM, a prikupljena sredstva će biti donirana dvjema organizacijama koje okupljaju osobe s posebnim potrebama i socijalno ugrožene grupe (NVO Svjetlo i Humanitarna organizacija Partner).

Start i cilj ove sportske manifestacije će biti na Trgu Bosne i Hercegovine 1, sa početkom trke u 10.00 sati a trasa će prolaziti kroz Vilsonovo šetalište. Trasa trke je relativno kratka kako bi se omogućilo zainteresovanim učesnicima svih dobi i kategorija, da učestvuju u trci. Ocekuje se preko 400 stotine ucesnikA.

Nagradni fond, u ženskoj i u muškoj konkurenciji, iznosi 200, 150, 100, 50 i 50 KM za prvih 5 takmičara i takmičarki. Prvih 400 učesnika koji završe trku će dobiti i posebne majice.

Za više informacija i da biste se registrovali i preuzeli broj za trku, molimo vas da posjetite web stranicu NVO "Marathon“ Sarajevo: www.sarajevomarathon.ba. Rok za registraciju je 08. maj 2009. Registraciju mozete obaviti u prodavnici sportske opreme LAFUMA u BBI centru, na petom spratu.

Devetog maja 1950. godine, Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske koji se smatra ocem današnje Evropske unije predstavio je prijedlog stvaranja ove današnje prosperitetne porodice evropskih država. Ovaj prijedlog, poznat je pod nazivom "Schumanova Deklaracija", a od 1985. godine i odluke političkih vođa na samitu u Milanu 9. maj se obilježava kao Dan Evrope. Dan Evrope u Bosni i Hercegovini se obilježava od 1997. godine kroz različite sportske i kulturne aktivnosti u cijeloj zemlji.