U 43. godini
0

Preminuo bivši olimpijski pobjednik Mark Lenzi

Klix.ba
Mark Lenzi
Mark Lenzi
Sportista Mark Lenzi, koji je za sada posljednji Amerikanac koji je osvojio olimpijsko zlato u skokovima sa daske, preminuo je u bolnici u Greenvilleu u 43. godini. Vijest o Lenzijevoj smrti je prvo objavljena na web-stranici Univerziteta u Indiani, ali uzrok smrti nije objavljen.

Lenzijeva majka Ellie je za novine Free Lance Star rekla da je Mark posljednje dvije sedmice bio u bolnici zbog nesvjestice uzrokovane gubitkom svijesti.

"Mark je došao sa iskustvom u hrvanju, a cilj svakog hrvača je da te obori i pobijedi. Kada je došao u naš tim, samopouzdanje mu je pomoglo da osvoji Svjetski kup, a zatim i da osvoji dvije medalje sa Olimpijade", rekao je Matt Scoggin, trener skokova sa daske iz Teksasa, prenosi portal Huffington Post.

Lenzi se dugo bavio hrvanjem, a onda je vidio skokove Grega Louanisa na Olimpijadi 1984. godine i ubrzo je zamijenio hrvanje za skokove u vodu. Već 1989. godine je pobijedio na skokovima sa visine od tri metra, a zatim je na Olimpijadi u Barceloni osvojio zlatnu medalju koju dosad niko od američkih skakača nije uspio ponovo donijeti kući.

Četiri godine kasnije osvojio je bronzu. Posljednju medalju za Amerikance u skokovima sa daske na Olimpijskim igrama donio je Mark Lenzi 1996. godine.

"Kao sportista koji je osvojio olimpijsko zlato i bronzu, Mark je jedan od najvažnijih skakača u Americi i mnogo će nam nedostajati", rekao je predsjednik Američkog komiteta skakača Bob Rydze.

Nakon što se povukao iz takmičenja u skokovima, Lenzi je nastavio karijeru kao trener juniorskih timova.