sport
0

Predstavljene olimpijske maskote za Peking 2008.

FENA
U Pekingu su zvanično predstavljene maskote 29. olimpijskih igara. Kineski olimpijski zvaničnici odlučili su se za pet maskota, što predstavlja svojevrstan rekord, jer su Igre u Salt Lake Citiyju i Sydneyu imale "samo" po tri maskote, a one atinske - dvije.

Tačno 1.000 dana prije početka igara "pet prijatelja", kako Kinezi zovu olimpijske maskote, zvanično su pokazani svijetu. Maskote, nazvane Bei Bei, Jing Jing, Huan Huan, Ying Ying i Ni Ni, predstavljaju crtane likove ribe, pande, laste, tibetanske antilope i olimpijskog plamena.

Svaka maskota urađena je u bojama olimpijskih prstenova i ima svoje ime. Kada se sva imena maskota sastave u rečenicu, ona u prijevodu znače "Dobro došli u Peking".

Kinezi vjeruju da ovakav izbor maskota na najbolji način predstavlja želje njihovog naroda za mirom, prijateljstvom, napretkom i harmonijom. Organizatori narednih olimpijskih igara uvjereni su da će prodaja maskota dosta pomoći pokrivanju ogromnih troškova organizacije koji su procijenjeni na 38 milijardi dolara.