U povodu Dana opštine
0

Predojević odigrao simultanku u Doboju

SRNA
Šahovski velemajstor Borki Predojević danas je u Doboju, povodom obilježavanja Dana opštine - 28. juna, odigrao šahovsku simultanku.

Simultanka, kojoj je pristupilo 22 šahista i jedna šahistkinja, nakon dvoipočasovno nadmetanje završena je rezultatom 20:3 u korist Predojevića.

Među šahistima najmlađi igrač bio je jedanaestogodišnji Nikola Nikolić, a najstariji šesdesetsedmogodišnji Milenko Popović. 

Simultanci je prethodio šahovski meč između Borkija Predojevića i Zlatka Spasojevića, potpredsjednika Skupštine opštine Doboj, koji je zavšen remijem.

"Predojević je svjetski priznata šahovska veličina, njegovi uspjesi treba da budu primjer svakome čovjeku, a posebno mladima da se uvjere kako se znanjem, a posebno upornošću, može dosta toga postići", rekao je Spasojević kojem je Predojević uručio svoju treću knjigu "Moje stvaralštvo" u kojoj je predstavljen njegov šahovski rad od 1995 do 2010. godine.

Predojević rođen je 6. aprila 1987. godine u Tesliću i šahom se bavi od aprila 1995. godine. Kao najmlađi BiH šahista je sa 12 godina - 1999. godine i sa 14 godina - 2001. godine, bio evropski kadetski prvak, a sa 15 godina - 2002. godine, postao je internacionalni majstor, dok je sa 17 godina - 2004. godine, dobio titulu velemajstora. 

Najbolji plasman Predojevića u dosadašnjoj šahovskoj karijeri je 68. mjesto u svijetu, a na rejting-listi sa 2 654 poena ušao je među 100 najvećih svjetskih šahista.