sport
0

Pravilo FIFA-e o promjeni reprezentacije iskoristila 33 nogometaša

NINA
Čak 33 nogometaša su do sada iskoristila novi zakon Međunarodne nogometne federacije (FIFA) kojim se dopušta nastup za novu reprezentaciju iako su u juniorskim danima igrali za drugi nacionalni tim.

Pravilo FIFA-e važi još samo mjesec dana, do 31. decembra, a onda će i nogometašima do 21 godine starosti, koji imaju dvojno državljanstvo, ta mogućnost biti ukinuta.

FIFA rješava još šest podnesenih zahtjeva. Do sada je odbijen zahtjev jedino ruskog igrača Murada Magomedova kojemu nije dopuštena registracija za Izrael. Od novog pravila FIFA-e profitiralo je ukupno 20 reprezentacija, među kojima su Irska, Wales, Australija, Venezuela i Tunis, dok Engleska, Slovenija, Uganda i Južna Afrika čekaju pozitivno rešenje za svoje nove igrače.

Francuska je najviše izgubila novim pravilom FIFA-e jer je čak 16 članova njihove juniorske reprezentacije promijenilo dresove. Zelenortski Otoci su, zahvaljujući petorici bivših portugalskih juniora, po prvi put ušli u završnu fazu afričkih kvalifikacija, a Angola čak vodi u jednoj od završnih grupa.

Zanimljiv je i slučaj jedine nogometašice, 20-godišnje Christine Drane, koja je najbolja igračica Sjeverne Irske, a FIFA razmatra njenu molbu za prelazak u reprezentaciju Republike Irske.