Pet puta bio prvak svijeta
7

Poznati svjetski bokser Johnny Tapia pronađen mrtav

Totalsport
Johnny Tapia (Foto: AFP)
Johnny Tapia (Foto: AFP)
Johnny Tapia, peterostruki svjetski bokserski prvak, pronađen je u nedjelju mrtav u svom domu u Albuquerqueu u saveznoj američkoj državi Novom Meksiku. Umro je u 46. godini života.

Prema riječima glasnogovornika lokalne policije Roberta Gibbsa smrt američkog boksera nije "sumnjiva", a tačan uzrok trebao bi biti poznat nakon autopsije koja će biti obavljena u sljedećih nekoliko dana.

Tapijina turbulentna karijera obilježena je kokainskom ovisnošću, alkoholom, depresijom i sukobima sa zakonom. Ovaj tek 168 centimetara visoki bokser, čije su tijelo krasile brojne tetovaže, osvojio je svojih pet svjetskih naslova u tri različite težinske kategorije, bantamu prema WBA verziji, u junior bantamu prema IBF-u i WBO-u, te perolakoj kategoriji prema IBF-u.

Tapijin život obilježila je tragedija. Ostao je siroče u dobi od 8 godina, nakon što mu je majka izbodena odvijačem, a odgojila ga je baka. Boksu se okrenuo već u devetoj godini života.

Ukupno je u karijeri ostvario omjer od 58 pobjeda (30 nokautom), 5 remija i 2 poraza. Posljednji se put borio u junu prošle godine kada je savladao Mauricija Pastranu.