sport
4

"Povuci pravi potez u Sarajevu": Uskoro počinje 46. Međunarodni šahovski turnir Bosna 2016

Klix.ba
(Foto: ŠK Bosna)
"Povuci pravi potez u Sarajevu" slogan je 46. Međunarodnog šahovskog turnira Bosna 2016. Turnir će se održati od 28. maja do 03. juna 2016 u holelu "Saraj", saopćili su iz Šahovskog kluba Bosna.

"Uz Sarajevo Film Festival, Sarajevsku zimu, i teatarski festival MESS, šahovski turnir koji organizuje ŠK Bosna iz Sarajeva se svrstava u najgrandiozniji kulturni, sportski i turistički dogadjaj u našem glavnom gradu i zemlji.

Za sve pasionirane ljubitelje šaha ovaj događaj predstavlja praznik. Više od 20 velemajstora je potvrdilo svoje prisustvo, a među njima su Borki Predojević, Predrag Nikolić, Bojan Kurajica, te prošlogodišnji pobjednik turnira Zdenko Kožul", dodaje se u saopćenju.

U ŠK Bosna kažu kako očekuju igrače iz najmanje 15 država svijeta, i više od 150 učesnika.

"Naš turnir poslije onog u Wijk aan Zee u Holandiji ima najdužu tradiciju u svijetu. Igra se čak od 1957. godine. S ponosom možemo reći da je na turniru nastupalo šest svjetskih prvaka od čega ističemo dvostruki nastup najboljeg šahiste svijeta svih vremena Garija Kasparova, kao i nastup aktuelnog prvaka svijeta Magnusa Karlsena", kaže Rešad Tutić, predsjednik Skupštine kluba, te dodaje: "Zahvaljujući našim pokroviteljima Vladi Kantona Sarajevo i Vladi Federacije BiH, te supokorviteljima Vijeću ministara BiH, Gradu Sarajevo i Općini Centar uspjeli smo obezbijediti nagradni fond u uznosu od 22.750 KM, specijalne nagrade po rejting kategorijama i specijalne nagrade za najmladje učesnike."

Upravo privlačenje najmlađih učesnika je jedan od osnovnih ciljeva turnira. Naučno je dokazano kako je šah jedna od najjačih logičkih disciplina i snažan pedagoški alat. Šah pojačava kognitivne mogućnosti kao što su: pažnja, memorija i razmišljanje unaprijed. Zatim pojačava esencijalne vještine za razvoj individue, razvija kritičko mišljenje, unaprijeđuje mogućnost iznalaženja slabosti i jakosti, etablira vrijednost vlastitog mišljenja i donošenja odluka. Šah gradi osjećaj etičnosti, unaprijeđuje stav i ponašanje.

Organizator 46. Međunarodnog šahovskog turnira Bosna 2016 je ŠK Bosna, četverostruki prvak Evrope - rezultat koji još uvijek nijedan drugi klub nije nadmašio.