sport
274

Poturak: Dat ću srce i tijelo da titulu ostavim u BiH, pravimo turnir poput japanskog Grand Prixa

Piše: O. T.
Dževad Poturak (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu će 11. marta biti održana osma po redu međunarodna borilačka K-1 manfestacija "No limit" na kojoj će najbolji bh. K1 borac Dževad Poturak braniti pojas svjetskog prvaka u WAKO verziji protiv Poljaka Michala Turynskog. Pored toga, bit će održan i turnir najboljih boraca iz regije u kategoriji do 85 kg.

Dževad Poturak (38) je u svojoj karijeri u 76 borbi ostvario učinak od 50 pobjeda, 23 poraza i tri neriješena meča. O svom izazivaču Poljaku Turynskom ima samo riječi hvale, ali i taktiku kojojm ga planira pobijediti.

"Michal Turynski je dobar borac, prvi na listi izazivača. Već je nastupio na nekoliko jakih turnira. Ima jako dobre rezultate u amaterskom kick boksu i u teakwondou što znači da je bolji u nožnoj tehnici što meni odgovara, jer ću ga napasti ručnom tehnikom. Ne možemo praviti paralele, jer nismo imali zajedničke borbe. Ono što mogu reći jeste da su veliki mečevi, titule i iskustvo na mojoj strani, ali on je mlađi borac i ima veliku želju", kazao je Poturak o osam godina mlađem Poljaku.

Posebnu pažnju, pored svoje borbe Poturak posvejuće cijeloj manifestaciji na kojoj će učestvovati naši najbolji borci u kategoriji do 85 kg, a oni će se boriti s najboljim borcima iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Rumunije.

"Ovdje će naša najbolja četiri borca do 85 kg Denis Marijanović, Muamer Jugović, Igor Emkić i Dario Kadić održati borbe protiv najboljih boraca iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Rumunije. Turnir će biti jako zanimljiv. U roku od tri sata neko od njih će u tri borbe morati biti najbolji. Ovakav tip turnira se radio samo na pravim Grand Prix turnirima u Japanu, a sada ćemo slično imati u Sarajevu. Borci moraju biti mnogo izdržljivi da podnesu napore. Svi oni su moji nasljednjici. Već su provjereni i napravili su dosta toga, a ovo je samo potvrda", govori Poturak.

Borbu protiv Poljaka ne smatra svojom posljednjom i namjerava našoj javnosti pružiti još nekoliko svojih predstava. Ni neželjeni poraz neće promijeniti njegovu želju da nastavi sa borbama.

"Naša javnost i šira javnost će imati priliku gledati me još nekoliko puta. Ja ovo volim i pokušat ću podstaknuti naše mlađe šampione da idu naprijed. Porazi i pobjede su sastavni dio sporta. Ljudi to gledaju previše lično. Najbitnije je da organizacija uspije na pravi način i da prikažemo svima da smo vrijedni pažnje, da pokažemo sposobnost organiziranja jednog velikog događaja. A ja ću dati i srce i tijelo i dušu da pobijedim i ostavim pojas u Bosni i Hercegovini", poručio je naš najbolji K-1 borac.

Ovo su četvrtfinalni parovi turnira na kojem će učestvovati najbolji borci iz BiH i regije: Denis Marijanović - Nikola Stošić (Srbija) Dario Kadić - Alexandar Negrea (Rumunija) Muamer Jugović - Luka Žeželić (Hrvatska) Igor Emkić - Boban Krušić (Crna Gora)

Programom su predviđene i Superfight borbe u kojima će nastupiti Erhan Deniz, jedan od najboljih boraca iz Turske, Elmir Mehić iz Bosne i Hercegovine, te drugi borci.