sport
0

Postignut najbrži gol u historiji nogometa

NINA
Bivši igrač Portsmoutha, a sad nogometaš engleske amaterske ekipe Kaus Sports Marc Burrows, ušao je u anale svjetskog nogometa kao igrač koji je postigao najbrži gol.

Burrows je na nižerazrednoj utakmici protiv Istlaita mrežu protivničkih vrata zatresao dvije i pol sekunde nakon što je lopta krenula s centra.

Ta utakmica pete engleske divizije, u kojoj igraju amaterski klubovi, odigrana je još 3. aprila, ali je rekord priznat tek danas, nakon što su stručnjaci Nogometne asocijacije Engleske (FA) čekali izvještaj suca, kao i amatersku videosnimak postignutog gola.

"Bilo nam je nevjerojatno da je gol mogao postići za samo dvije i pol sekunde, ali smo naknadno od lokalnog meteorološkog zavoda dobili informaciju da je tada vjetar puhao brzinom od oko 70 kilometara na sat, što je znatno doprinijelo da je lopta za tako kratko vrijeme došla do gola", navodi se u saopštenju FA.

Prema Guinnessova knjizi rekorda, najbrži gol na jednoj nogometnoj utakmici postigao je Argentinac Richardo Olivera iz ekipe Rio Negro. On je protiv Soriana zatresao mrežu poslije 2,8 sekundi.