Oštar start
0

KOLUMNA / Pošteni u nepoštenoj (fudbalskoj) državi

Piše: Bakir Tiro
U našoj sumornoj svakodnevici postoje i pozitivni primjeri. Ko bi rek'o čuda da se dese i u fudbalu? Slici i prilici kompletnog stanja u Bosni i Hercegovini. Prošlog vikenda čuda su se i desila, jer nismo, niti ćemo ikada biti svi isti. Velikim Bogom se kunemo da robovi nepravde i nepoštenja biti nećemo!

Primjer prvi - najveći ostaju najveći! I pored činjenice što je 95. vječiti derbi odigran pred sablasno praznim tribinama našeg Olimpijskog stadiona, Sarajevo i Željezničar pokazali su da i u korumpiranoj ligi, kakav je naš fudbalski šampionat, može se igrati pošteno. Može, i pored toga što nije bilo ni TV prenosa. Nije ga bilo zbog "stupidiozne" odluke krnje Uprave FK Sarajevo, koja bi, bude li sreće za sve simpatizera "bordo" kluba, ovog ljeta trebala otplesati svoj posljednji ples na Koševu.

Ironija

Kao što znamo i pored toga što nismo mogli gledati utakmicu, ni na tribinama, ni putem "malih ekrana", ljuti rivali remizirali su (0:0). Sarajevo je sa bodom, zbog "sumnjivih" pobjeda Zrinjskog u Trebinju i Širokog Brijega u Travniku, vjerovatno ostalo bez Evrope.

Primjer drugi. I Velež je demantirao špekulacije na osnovu kojih je prognozirano da će Borcu pustiti da ih pobijedi u Mostaru. Ni, vlastiti najvatreniji navijači nisu im vjerovali. Bojkotirali su susret, a "rođeni" su osvojili tri boda. I to u meču u kojem im bodovi nisu trebali ni za šta! Borcu su nanijeli poraz i Banjalučane skoro pa izbacili iz trke za prvaka BiH. Pošteno, koliko god ironično bilo u nepoštenoj državi.

Puno se priča i o preostala dva kola Premijer lige. Gotovo unaprijed rezultati su poznati?! Bilo, prošlo, završilo se što prije!

Da, bilo, prošlo, završile se što prije! "Legalisti" kažu, ako u N/FS BiH ne žele da prvenstvo bude regularno, ako Tužilaštvu i SIPA-i nije u interesu da raskrinka fudbalski kriminal, zašto bi bilo legalistima, osobama koje se bez trunke ličnih interesa bore za bolji opći? Zašto što nismo, niti ćemo ikada biti isti! Očito, sa vjetrenjačama teško se boriti u ovoj zemlji. No, šutjeti nećemo! Borba se nastavlja…

Nepravedne odluke u neregularnoj sezoni

U domaćem šampionatu ostalo je i da se odigra revanš finala Kupa BiH. Željo će sutra (srijeda, 19. maja) ugostiti Borac. I jedna i druga ekipa mogu do duple krune. Sarajlije sa mnogo većim šansama. Možda i podijele trofeje. U svakom slučaju ova dva kluba, bez premca, bila su najbolja u "crnoj sezoni", obilježenoj ljudskom žrtvom (u Širokom Brijegu ubijen Vedran Puljić, navijač Sarajeva, a ubica još na slobodi), divljanjima huligana, čudnim odlukama N/FS BiH.

Čudnim je preblaga riječ. Jedina istina je da su donosili nepravedne odluke. Kako objasniti činjenicu da je Sloboda protiv Sarajeva u timu imala igrača koji nije imao pravo nastupa (Stefan Gavarić zbog tri žuta kartona), a potom i za zelenim stolom dobila utakmicu? Sramotnim i skandaloznim objašnjenjima članovi Izvršnog odbora Saveza pokušavali su i dalje pokušavaju obrazložiti i ovu odluku o očito ponovo neregularnoj sezoni?!

Rezerviranost uzrokovana letargijom u društvu

Da se ne trebamo pretjerano radovati da će nam iduće sezone i u naredne četiri godina biti bolje, idu u prilog i predstojeći izbori u N/FS BiH. Kandidati za funkcije u IO, manje, više, isti su ljudi koji su u minulim godinama "krojili kapu" sve manje posjećenoj Premijer ligi, "lansirali" brojne afere u našem fudbalu.

Proslavljeni fudbaleri i sportski radnici opet su marginalizirali i za nove četverogodišnje mandate u N/FS BiH, odnosno u podijeli funkcija na najodgovornijim mjestima. Dijelom jer nisu članovi političkih stranaka koje šalju ljude u naš, po svemu sudeći, korumpirani fudbal, dijelom i zbog vlastite rezerviranosti uzrokovane letargijom u cijelom društvu.

Dakle, biti apolitičan i pošten u fudbalu Bosne i Hercegovine isto je kao biti žedan u pustinji. Međutim, mnogi su preživjeli i žed i glad u pustinji, a i četiri miliona Bosanaca i Hercegovaca na užarenom asfaltu, u ne tako davnim, najtežim danima naše istorije.

Radi toga, i u fudbalu nada posljednja umire!