sport
0

Poslovna strana priprema za olimpijske igre u Pekingu

FENA
Ljetne olimpijske igre, koje će se 2008. godine održati u Pekingu, bit će sjajna prilika za kinesku vladu da prezentira svoju zemlju na svjetskoj sceni.

No, veća izloženost svjetskim medijima predstavlja i veći rizik za ovu komunističku zemlju.

Kineska vlada je izdvojila 40 milijardi dolara za izgradnju olimpijskih objekata, poput nacionalnog centra za sportove na vodi, a dio novca se usmjerava za dotjerivanje pekinške zračne luke i poboljšanje javnog prijevoza, prenosi Glas Amerike.

S tako velikim proračunom postoji i zabrinutost o mogućoj korupciji. Profesorica Lisa Neirotti je direktorica Odjela za sportski menadžment na sveučilištu George Washington u glavnom američkom gradu.

Ona kaže da kineska vlada treba javno iskazati svoju zabrinutost zbog moguće korupcije i to kroz bolje organiziranu poslovnu strukturu: "Kina se doista treba usredotočiti na strukturu, odnosno na pitanja tko će upravljati novim postrojenjima, koja vrsta programa će biti u njima…"

Kineska vlada je nedavno objavila da je postavljen novi čelnik odjela za građevinske objekte za potrebe olimpijskih igara nakon što je dogradonačelnik Pekinga optužen za korupciju. Wu Jingjun, glasnogovornik ureda za projekte i izgradnju olimpijskih objekata, dao je sljedeće saopćenje: "Xu Bo, čelnik odjeljenja za kvalitet i sigurnost pri Ministarstvu za izgradnju, postavljen je za nadzornika svih radova kako bi se osigurala kvalitetna izgradnja olimpijskih objekata. Ujedno poduzimamo ozbiljne mjere u kontroli računovodstva."

Analitičari smatraju da je to bio neophodan potez, kako bi se izbjegla negativna medijska kampanja. Kao i druge zemlje, koje su bile domaćini olimpijskim igrama, kaže profesorica Neirotti, Kina očekuje značajan finansijski povrat temeljen na pozitivnoj predodžbi o dolazećoj Olimpijadi "Kina novac dobiva prvenstveno od sponzora, zatim od televizijskih prava te od prodaje ulaznica."

Isto se tako otvaraju i mogućnosti dugogodišnje zarade od međunarodnih poslova. Na primjer, američka kompanija kreditnih kartica VISA nada se da će moći koristiti olimpijske igre da proširi svoje poslovanje u Kini, u kojoj živi više od milijardu i 300 miliona ljudi.

"Samo pet posto Kineza koristi kreditne kartice, odnosno posjeduje ih i zato je to za Visu nevjerojatna mogućnost da proširi tržište" - kaže Neirotti.

Međutim, veće izlaganje svjetskoj javnosti može za Kinu predstavljati i problem, jer će međunarodna javnost sada s više pozornosti motriti neke kineske kontroverze. "Kao što svi znamo u Kini ima problema sa zaštitom životnog okoliša, zagađenjem zraka, što će odista imati učinka na sportaše, kao – uostalom - i za posjetitelje i buduće turiste" - objašnjava Neirotti.

Upravo bi budući turisti trebali biti novi izvor zarade za Kinu, a profesorica Neirotti kaže da to Kini pruža veliki poticaj da nastavi s napretkom, istodobno izvlačeći korist iz vlastite prošlosti.