sport
0

Posjete: Čelnici FIBA Europe u Sarajevu

FENA
U Sarajevu će u subotu biti održan radni sastanak Takmičarske komisije FIBA Europe. Na njemu će, pored članova komisije, učestvovati i predsjednik FIBA Europe George Vassilakopoulos, generalni sekretar Nar Zanolin, te sportski direktor ove asocijacije Kosta Iliev.

Njihovo prisustvo čelnici Košarkaškog saveza BiH iskoristit će za razgovore u vezi s mogućnošću organizacije europskog prvenstva 2013. godine u BiH.

"Pokazali smo da imamo kapacitete i nadam se da će to čelnici FIBA-e znati prepoznati", kazao je u subotu u Sarajevu član Predsjedništva KSBiH i član Takmičarske komisije FIBA Europe Mirsad Đonlagić na pres konferenciji uoči početka sastanka.

Govoreći o mogućnosti organiziranja EP-a u BiH generalni sekretar FIBA Europe Nar Zanolin istakao je da pred BiH stoji veliki put kako bi stekla uvjete za organizaciju tako velikog takmičenja.

"Europsko prvenstvo je veliko takmičenje, s velikim zahtjevima. Potrebna je infrastruktura na najvišem nivou, počevši od dvorane i pratećih objekata do hotela. Ne kažem da Bosna i Hercegovina za par godina ne može imati dvoranu s 15.000 mjesta, ali to je samo jedan od zahtjeva. Za organizaciju su potrebni vrhunski hoteli za smještaj ekipa i delegacija, i to njih nekoliko, te prateća infrastuktura. Potrebna su velika ulaganja, te uključenost čitave države", rekao je Zanolin, dodajući da postoji nekoliko omladinskih europskih takmičenja koje bi BiH mogla organizirati kako bi dolakazala da je spremna za domaćinstvo najvećih takmičenja.

Jedno od tih je europsko juniorsko prvenstvo 2008. godine, za koje je svoju kandidaturu istakao KSBiH.

Kada su u pitanju europska klupska takmičenja predsjednik FIBA-e Vassilakopoulos je istakao da tu postoji velika konfuzija zbog dva paralelna europska natjecanja, te je najavio da će FIBA već sljedeći četvrtak na sastanku s predstavnicima ULEB-a pokušati riješiti taj problem.

Sportski direktor FIBA-e Kosta Iliev kazao je da će europska košarkaška federacija na tom sastanku predložiti odigravanje europske lige prvaka u kojoj će sigurno mjesto imati 16 ekipa koje imaju sporazum s ULEB-om, dok će se za preostalih 16 mjesta kroz kvalifikacije boriti prvaci ostalih europskih zemalja. Tako bi, prema njegovim riječima, već u narednoj sezoni prvaci svih zemalja imali šansu da nastupe u najjačem europskom košarkaškom takmičenju, uključujući tu i BiH.

Delegacija Europske košarkaške asocijacije FIBA Europe od 3. do 5. novembra boravi u radnoj posjeti BiH.