sport
0

Pohod odbojkaša BiH na peto evropsko zlato

FENA
Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci, aktualni svjetski, evropski i paraolimpijski prvak, od 3. do 9. septembra u mađarskom gradu Nyiregyhaza jurišat će na peti uzastopni naslov najbolje ekipe na Starom kontinentu.

Selektor Mirza Hrustemović, kapiten Sabahudin Delalić i direktor reprezentacije Mehmed Čolić na današnjoj pres-konferenciji predstavili su plan priprema i očekivanja na predstojećem takmičenju.

Prema Hrustemovićevim riječima previđene su dvije faze priprema. Prva će se odžati od 12. do 19. augusta u Jablanici, dok će se u drugoj naša reprezentacija na poziv Njemačkog paraolimpijskog komiteta pripremati u Berlinu od 22. do 26. augusta, zajedno sa selekcijama Njemačke i Holandije s kojim će se odgirati kontrolne utakmice.

Kapiten ekipe Sabahudin Delalić istakao je da će najvećeg konkurenta imati u selekciji Njemačke s kojom je naša ekipa igrala dva zadnja finala na EP-u, u finskoj Laparanti i njemačkom Leverkusenu.

"Iako će EP biti najjači dosad, uvjeren sam da ćemo odbraniti titulu. Pored Nijemaca najjaču konkurenciju vidim u ekipama Rusije, Holandije, Hrvatske i Mađarske. Sve osim zlata za nas bi u ovom trenutku bio neuspjeh", kazao je Delalić.

Na EP-u učestvovat će 12 reprezentacija podijeljenih u dvije grupe. Odbojkaši BiH igrat će u A-grupi sa selekcijama Mađarske, Grčke, Hrvatske, Velike Britanije i Latvije, dok su B-grupi Holandija, Ukrajina, Njemačka, Rusija, Poljska i Srbija.

Boje reprezentacije BiH na EP-u branit će: Sabahudin Delalić (kapiten), Adnan Manko, Asim Medić, Safet Alibašić, Ermin Jusufović, Dževad Hamzić, Ismet Godinjak, Zikret Mahmić, Hidajet Jusufović, Esad Durmišević, Mirzet Duran i Ejub Mehmedović.