sport
0

Podrška UEFA-e ustroju bh. sporta

FENA
Visoka delegacija Evropske nogometne federacije (UEFA) završila je dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini u okviru koje je razgovarala s predstavnicima Nogometog saveza BiH te s ministrom vanjskih poslova BiH Mladenom Ivanićem.

Cilj posjete bila je podrška i pomoć UEFA-e bh. sportu, posebno nogometu, kroz apel nadležnim državnim organima kako bi u što hitnijem roku usvojili zakon o sportu. U tom smislu UEFA je zatražila pomoć i od Vijeća Evrope.

Na sastanuku s predstavnicima UEFA ministar Ivanić je obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se pokrenuta pitanja što hitnije riješe.

"Ukoliko vlasti u BiH ispune dato obećanje, uvažavajući pri tome stavove UEFA-e i molbu predsjedavajućeg evropskog parlamenata Renea van der Lindena, uskoro bi mogli očekivati toliko željeni zakon o sportu", kazao je član Izvršnog komiteta Mathieu Sprengers.

Zakon o sportu riješio bi mnoge probleme, između ostalih i onih koji duže vrijeme sputavaju Nogometni savez BiH, kao što su sigurnost na stadionima, porez na nabavku sportske opreme, te lakše dobivanje viza za timove koji izlaze iz zemlje.