sport
17

Podijelite svoja sjećanja na Olimpijadu u Sarajevu i obogatite Olimpijski muzej

Klix.ba
"Moja olimpijska sjećanja“ naziv je Facebook kampanje organizovane u povodu proslave 30. godišnjice XIV Zimskih olimpijskih igara, koja ima za cilj prikupiti što više ličnih uspomena sa sarajevske Olimpijade, kako bi se obogatila kolekcija Olimpijskog muzeja u Sarajevu.

Olimpijski muzej otvoren je 8. februara 1984. godine sa namjerom da čuva uspomene na organizaciju i održavanje XIV ZOI. Međutim, zgrada Olimpijskog muzeja spaljena je na početku rata, 1992. godine, i tada je nepovratno izgubljen dio eskponata koji su čuvani u Muzeju.

Prilikom obilježavanja 20. godišnjice XIV ZOI u sklopu sjedišta Olimpijskog komiteta BiH u Zetri otvoren je "novi“ Olimpijski muzej, a nastavljeni su i radovi na obnovi spaljene zgrade Muzeja u Petrakijinoj ulici. Nedavno je započeta treća faza obnove ove zgrade.

Namjera kampanje "Moja olimpijska sjećanja“ jeste motivirati sve one koji su na bilo koji način (kao učesnici, organizatori, publika...) učestvovali u realizaciji XIV Zimskih olimpijskih igara da podijele svoja sjećanja na Olimpijadu u Sarajevu i tako doprinesu upotpunjavanju muzejske kolekcije.

Oni svoj doprinos mogu dati tako što će na Facebook stranici podijeliti svoje priče, fotografije, videa...

A direktno na adresu Olimpijskog muzeja (Alipašina bb, Zetra) mogu slati one eksponate koje nije moguće podijeliti preko FB stranice.

Kampanju "Moja olimpijska sjećanja“ realizira Sarajevo Navigator uz podršku Grada Sarajeva, Olimpijskog komiteta BiH, Turističke zajednice Kantona Sarajevo, te USAID Sida Firma Projecta, u sklopu kojeg je Sarajevo Navigator koordinator lanca vrijednosti.