Projekt OKBiH i Ambasade SAD-a
2

Počinje Prva zimska olimpijska akademija na Bjelašnici

FENA
Bjelašnica
Bjelašnica
Projekt Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine (OKBiH) i Ambasade SAD-a u BiH pod nazivom "Prva zimska olimpijska akademija, Sarajevo 2013." započet će skijanjem na olimpijskoj planini Bjelašnici.

Cilj projekta je povezivanje mladih ljudi iz različitih gradova BiH, kroz sportske aktivnosti i edukativni program o vrijednostima olimpizma. Projekt će biti značajan korak ka jačanju kapaciteta za razvoj novih pristupa, aktivnosti i strategija, koji će promovirati poštovanje, prijateljstvo, toleranciju, izvrsnost, fair-play i solidarnost, kroz sport među mladima u BiH, saopćeno je iz Olimpijskog Komiteta BiH.

U radu Akademije učestvovat će 40 srednjoškolaca BiH, različitog spola, nacionalne i vjerske pripadnosti, koji će učestvovati u programima skijanja i klizanja, te edukativnom programu koji će se sastojati od predavanja o vrijednosti olimpizma i interaktivne radionice koja će ojačati timski duh, kao i razgovora s olimpijcima, renomiranim sportskim radnicima, šampionima.

Srednjoškolci će u srijedu, 23. januara, imati priliku da razgovaraju s poznatim bh. sportistima Larisom Cerić, Markom Rudićem, Nenadom Markovićem, Ivanom Hmjelovjecom, Ivanom Ninković i Bulendom Biščevićem.

Sutra će predavanja održati nogometni strateg Haris Jaganjac (Istorija olimpijskih igara) i generalni sekretar OKBiH Said Fazlagić (EYOWF 2017.), a američki amabasador Patrick Moon u utorak, 22. januara, održat će predavanje o temi ''Interetničnost'', dok su ua četvrtak, 24. januara, na rasporedu predavanja potpredsjednika OKBiH Marijana Kvesića (Ujedinjenje sporta u BiH) i predsjednika Siniše Kisića (Sportski sistem u BiH).

Projekt "Mladi ambasador" prezentirat će u petak, 25. januara, brzoklizač Edin Branković, a isti dan umjetnik Edin Numankadić će razgovarati o temi "Olimpijski muzej BiH".

Studenti koji će učestvovati u radu Akademije izabrani su na osnovu školskog uspjeha i vladanja, a bit će im data mogućnost da promoviraju olimpijske vrijednosti u svojim lokalnim zajednicama.

U okviru projekta učesnici će skijati na Bjelašnici (21.,22. i 23. januara), klizati na Zetri (24. januara), a planiran je i obilazak sarajevske Baščaršije i Ferhadije (25. januara).

Ovo je prvi projekt ove vrste u regionu, a finansira ga Ambasada SAD-a.