sport
14

Počinje odbrojavanje: Za 100 dana svijet će potrčati za one koji ne mogu

Totalsport
Najspektakularnija svjetska utrka dosad još neviđenog formata za tačno 100 dana, 4. maja 2014., okupirat će šest kontinenata. Hiljade trkača ustat će na noge i u isto vrijeme krenuti u jedinstvenu utrku za sve one koji ne mogu.

Wings for Life World Run utrka je koja nema cilja, no pomaže zakladu koja zapravo ima samo jedan veliki cilj – povrede leđne moždine učiniti izlječivima.

Amateri, profesionalci, atletičari, muzičari, studenti, rekreativci, pa čak i oni koji se sportom nikad nisu bavili, imaju 100 dana da se pripreme za ovu veliku utrku čija je ciljna linija individualni cilj svakog pojedinca. Dakle, svatko trči prema vlastitim mogućnostima, a pola sata nakon utrke službeno presretačko vozilo krenut će za takmičarima. Onda kad vozilo prestigne takmičara, za njega je utrka završena. Posljednji takmičar i takmičarka u svijetu koji ostanu trčati bit će proglašeni pobjednicima globalne utrke Wings for Life World Run.

Ovaj sportski spektakl održat će se na 37 različitih svjetskih lokacija s nevjerovatnim okruženjima. Svaka lokacija različita je, bilo po tome što se pruža kroz pustinju, seoske ceste ili morsku obalu, ili po tome što započinje rano ujutro, poslije podne ili kasno u noći, ovisno o vremenskim zonama.

Wings for Life World Run mnogo je više od potrage za dvoje pobjednika. Iznad svega, iza utrke stoji ogromna želja za pronalaskom lijeka za povrede kojima je zahvaćeno oko tri miliona ljudi na svijetu, kao i za podizanjem svijesti o ovom problemu. Neprofitna fondacija Wings for Life 100% donacija ulaže u napredna istraživanja, dok su svi ostali administrativni troškovi velikodušno pokriveni iz drugih izvora.

Cijeli svijet ima jednu startnu listu, što znači da će se takmičari moći utrkivati s prijateljima i takmičarima iz drugih država, a među njima su nekadašnji vozač Formule 1 David Coulthard, surferska legenda Robby Naish, Nika Fleiss i mnogi drugi. Prijave su otvorene do 20. aprila, a sve informacije potražite na www.wingsforlifeworldrun.com.