sport
0

Počelo Balkansko prvenstvo za stonotenisere

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić)
Danas je, u organizaciji stonoteniske akademije STAD iz Sarajeva, otvoreno 39. Balkansko prvenstvo u stonom tenisu za seniore.

Skenderijom je prodefiliralo osam zemalja sa oko 100 učesnika. Turska, Bugarska, Rumunija, Makedonija, Kosovo, Srbija, Crna Gora i zemlja domaćin Bosna i Hercegovina. Turnir je otvorio načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, a prisutne je pozdravio i predsjednik STS BiH Slavko Antonić.

"Ponosni smo na ono što smo uradili. U vrijeme velike finansijske krize, uradili smo ogroman posao. Bez ljudi koji su sportisti, i koji istinski vjeruju u mlade i njihov entuzijazam, ne bismo uspjeli, to je sigurno. Okupili smo takmičare na jednom mjestu i dali sebi veliki cilj. Vratiti stonom tenisu stari sjaj. Ovo danas pokazuje, da smo, nadasve u tome uspjeli", rekla je Amela Baručija, glasnogovornik Prvenstva.

Istaknuto je i da je ovo prvenstvo veliki događaj za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, sa jedinim ciljem da se afirmiše stoni tenis kao sport i da mu se vrati ono mjesto koje mu je pripadalo ranije. Reprezentacija Bosne i Hercegovine nastupiće sa po šest muških i ženskih takmičara.

Na prvenstvu će biti obilježeno 50 godina Balkanske stonoteniske unije, a prisutne će se podsjetiti i na 40 godina od održavanja STENS-a 1973. godine.