ZOI - hokej
0

Pobjede Finske, Švedske i Češke

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hokejaši Finske savladali su Njemačku sa 5:0 u meču drugog kola C-grupe na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru, dok je u drugom meču Švedska pobijedila Bjelorusiju sa 4:2.

Dvostruki strijelac za Finsku bio je Kimmo Timonen, dok su golove još postigli Tuomu Ruutu, Jarkko Ruutu i Joni Pitkanen.

Finska sada dijeli prvo mjesto u grupi sa Švedskom, dok Njemačka i Bjelorusija imaju po dva poraza.

Švedska nije imala problema sa Bjelorusijom, slaveći sa 4:2. Strelci za pobjedničku ekipu bili su Daniel Alfredsson (dva), Daniel Sedin i Johan Franzen, dok je Dmitrij Meleško postigao oba gola za Bjelorusiju.

U najvećem derbiju dosadašnjeg toka ZOI Švedska će se u nedjelju sastati s Finskom u borbi za prvo mjesto u grupi. Pobjednik će osigurati direktan plasman u play-off rundu, dok će u subotu Njemačka i Bjelorusija igrati za prvu pobjedu na olimpijskom turniru.

U drugoj utakmici 2. kola B-grupe Češka je savladala Latviju sa 5:2 i preuzela prvo mjesto u grupi. Golove za Češku postigli su David Krejci, Tomaš Plekanec, Jaromir Jagr, Tomaš Kaberle i Patrik Elias, dok su strelci za Latviju bili Krisitaps Sotnieks i Girts Ankipans.