Svjetski kup skijaša-skakača
0

Pobjeda Austrijancima, oproštaj Hautamäkija

Totalsport
Thomas Morgenstern (Foto: AFP)
Thomas Morgenstern (Foto: AFP)
Austrijski su reprezentativci uvjerljivo pobijedili na posljednjemu ovosezonskom timskom natjecanju Svjetskog kupa skijaša-skakača, održanom na letaonici u slovenskoj Planici.

Stvorili su Thomas Morgenstern, Andreas Kofler, Gregor Schlierenzauer i Martin Koch golemu bodovnu zalihu od gotovo 76 bodova prednosti pred drugoplasiranim Norvežanima. Na trećem su mjestu završili Nijemci, dok su domaćini Slovenci zamalo promašili postolje. Njima ga je skokom u prvoj seriji, najdužim (231 metar) dosad ovog vikenda na Planici, približio sjajni Robert Kranjec. Na žalost domaćih navijača, jučerašnji je slavodobitnik pojedinačnog takmičenja na Planici i prošlomjesečni svjetski letački prvak iz Vikersunda, zatajio u drugoj seriji doskočivši tek na 203.5 metra.

Austrijanci su dominirali i ove sezone na ekipnim takmičenjima. Od njih šest ukupno, na trima su pobijedili te još na trima zauzeli drugo mjesto.

Posljednjim pojedinačnim takmičenjima sutra na Planici završava još jedna sezona u Svjetskom kupu. Naslov je još jučer osigurao 29-godišnji Norvežanin Anders Bardal.

U subotu se nastupom za finsku reprezentaciju od karijere oprostio 30-godišnji finski skakač, nekoć najbolji letač na svijetu Matti Hautamäki.

 Svjetski kup skijaša-skakača, Planica, ekipno takmičenje:

  1. Austrija 1619.3 boda
  2. Norveška 1543,7
  1. Njemačka 1522.2
  2. Slovenija 1510.5
  3. Poljska 1406.3

...