"Orka 2012"
44

Plivački miting: Najuspješniji sarajevski GKVS i Bosna

Piše: E. M.
U organizaciji Gradskog kluba vodenih sportova Čelik-Željezara proteklog vikenda u Zenici je održan 14. plivački miting za najmlađe plivače Orka 2012.

Najuspješniji dječak u kategoriji 1999. i 2000. godište bio je Anđelo Simić iz sarajevske Bosne, a u kategoriji 2001. i 2002. godište Luka Lašić iz GKVS Sarajevo. Kerim Sadiković, član mostarskog Veleža, bio je najuspješniji u kategoriji godišta 2003. i 2004, a u najmlađoj kategoriji najbolji je bio Amar Karasalihović iz kluba Shark Sarajevo.

Kod djevojčica su najuspješnije bile Danijela Paočić u kategoriji godišta 2000. i 2001., Nafija Brodović iz GKVS Sarajevo u kategoriji godišta 2002. i 2003. Teodora Stanković iz Orke Mostar bila je najuspješnija u kategoriji godišta 2004. i 2005., dok je u kategoriji 2006. godišta najuspješnija bila Asja Sabirović iz GKVS Sarajevo.

Rezultati su ostvareni nakon plivačkih stilova od četiri utrke - prsno, leđno, delfin i slobodno.

Čast da svečano otvore takmičenje pripala je Selveru Kelešturi u ime načelnika Općine Zenica Husejina Smajlovića, predsjedavajućem Općinskog vijeća Zenica Nebojši Nikoliću te prijatelju GKVS Čelik-Željezara Mirsadu Čizmi.

Glavni trener GKVS Čelik-Željezara Aldin Đerahović kazao je kako je u konačnici zadovoljan rezultatima i organizacijom samog događaja.

"Prezadovoljni smo organizacijom i rezultatima naših takmičara, plasmanom, ali i saradnjom sa roditeljima. Nastupilo je 20 mladih plivača iz Zenice, koji su budućnost zeničkog i bh. plivanja. Posebno me raduje što smo imali najmlađe kategorije, jer bogatstvo kluba je kada ima ovakve mlade talentovane plivače", kazao je Đerahović.

Po završetku takmičenja nakon rezimea rezultata domaćin GKVS Čelik-Željezara zauzeo je četvrto mjesto iza Bosne i GKVS Sarajevo te tuzlanske Slobode. Zenički plivači ukupno su osvojili pet medalja i to jednu zlatnu te po dvije srebrene i bronzane.

Članovi muške štafete 4x100 metara slobodno iz sarajevskog kluba Sport Time, u sastavu Amer Voljevica, Edi Čomić, Aldemar Alikavazović i Amar Šapčanin, oborili su državni rekord isplivavši utrku za 4:37,29, što je najbolji rezultat ostvaren u kategoriji do 12 godina.

Takmičenje je održano u zatvorenim bazenima Industrijske škole u Zenici, a na mitingu je učestvovalo blizu 250 dječaka i djevojčica iz 15 bh. klubova. Zbog vremenskih neprilika nastup su otkazali takmičari iz Kikinde.