sport
141

Planinari Željezničara uspješno osvojili vrh Kazbek u Gruziji

Klix.ba
Visokogorci Planinarskog društva Željezničar danas su stigli na Sarajevski aerodrom nakon uspješne ekspedicije u Kavkaskom gorju u Gruziji.

Ekspedicija čiji je cilj bio uspon na vrh Kazbek (5.047 m) počela je 21. juna, a svi članovi su već 26. juna osvojili ovaj vrh. U usponu prema vrhu postavljena su tri kampa, na 2.900, 3.650 i 4.350 metara.

Zbog promjenljivih vremenskih prilika na planini, ekipa se odlučila na uspon već četvrti dan što je bila dobra odluka jer je svih devet članova već u 11.30 sati stajalo na vrhu Kazbeka.

Među planinarima koji su se popeli do vrha bili su Dado Delić, Kenan Kapo, Hasna Smječanin, Kemal Bećirević, Kadirić Dalvin, Ešref-Kenan Rašidagić, Aida Mujić, Vedran Oručević i Kenan Muftić. Na vrhu su se zavijorile zastave Bosne i Hercegovine, Planinarskog društva Željezničar, planinarskog magazina Zone 2000 i transparent "Za JMBG“.

Veći dio ekipe se još isti dan spustio u drugi kamp gdje je i bivša meteorološka stanica, a sljedeći dan kompletna ekipa je sišla sa planine u selo Kazbegi na 1.700 metara.

Ovo je prva bosanskohercegovačka ekspedicija na ovaj vrh i značajan rezultat u visokogorskom planinarenju. U ekspediciji su pored članova Planinarskog društva Željezničar, učestvovali i članovi Planinarskog društva Energoinvest i Alpinističkog kluba Sarajevo.