sport
9

Planinari Željezničara u pohodu na 5.033 metra visok vrh u Gruziji

Klix.ba
Sa priprema na Prenju
Sa priprema na Prenju
Planinarsko društvo "Željezničar" organizuje visokogorsku ekspediciju u područje Istočnog Kavkaza u Gruziji.

Cilj ekspedicije je uspon na planinu i vrh Kazbek visok 5.033 metara nadmorske visine. Ekspedicija je značajna zbog sticanja novih iskustava u nama nepoznatim svjetskim gorjima, a posebno zbog pomjeranja granica u ženskom visokogorstvu i alpinizmu u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Prema podacima dostupnim Planinarskom savezu BiH, ovo će biti i prva bosanskohercegovačka ekspedicija na ovaj vrh.

Kazbek je jedan od viših,a mnogima i najljepši vrh Kavkaza. Kao i nekolicina drugih visokih vrhova Kavkaza, i Kazbek je ugasli vulkan čija je zadnja erupcija zabilježena 750. godine prije nove ere. Područje je i dalje seizmički prilično aktivno.

Za nešto više od 200 metara Kazbek je viši od popularnog Mont Blanca najvišeg vrha Zapadne Evrope. Iako uspon normalnom rutom nije tehnički previše zahtjevan, zbog prelaza glečera u donjim partijama planine uspon na Kazbek je prilično težak i zahtjevniji od od uspona na najviši vrh Evrope i Kavkaza Elbrus (5.642 m), pa čak i neke dosta više planine popularne među visokogorcima. Pristup u bazni kamp planira se 2-3 dana, a cjelokupna avantura će trajati oko dvije sedmice.

"Uspon na ovaj vrh pokušat će dvije planinarke i osam planinara iz Sarajeva, Visokog i Travnika, a našoj će se ekipi u Tbilisiju priključuti i dvojica poljskih alpinista. Ekipa polazi u petak 21.6. 2013. u 12.00 sati sa Sarajevskog aerodroma", saopćeno je iz PD Željezničar. Informacije o toku uspona moći će se pratiti na njihovoj Facebook stranici.