sport
0

Planetarne mirovne sportske igre povodom svjetskog dana mira

FENA
Povodom Svjetskog dana mira, koji su proglasile Ujedinjene nacije, širom svijeta organiziraju se Planetarne mirovne sportske igre (Global Peace Games).

Ove godine, četvrti put zaredom, ove će igre biti organizirane u SOS - Dječijem selu Sarajevo čime će se i BiH pridružiti zemljama koje promoviraju mir, sport i nenasilje, saopćeno je iz SOS Kinderdorfa.

U SOS-Dječijem selu Sarajevo u srijedu 20. septembra okupit će se sportisti iz sportskih klubova KK Bosna, OK Smeč, KK Shotokan, te invalidi-sportisti i zajedno s djecom igrom obilježiti Svjetski dan mira i pozvati sve članove bh. društva na toleranciju i nenasilje.

Tokom toag veselog i sportskog druženja bit će potpisan manifest kojim se potpisnici obavezuju da će promovirati ideje mira i općeg dobra.

U tekstu manifesta navodi se da se potpisnici zaklinju da će u dnevnom životu, porodici, na poslu, u zajednici, državi i religiji poštovati sve što je živo, odbiti sve nasilje, dijeliti sa ostalima, slušati i razumijevati, čuvati planetu i doprinijeti razvoju društva u kojem žive.

Tvorci i potpisnici UNESCO-ovog manifesta su dobitnici Nobelove nagrade za mir.

Specijalni savjetnik generalnog sekretara UN-a za sport i razvoj i generalni podsekretar za mir Adolf Ogi uputio je poruku sudionicima Global Peace Games 2006, djeci i mladima u kojoj naglašava da su oni naša budućnost i da je ponosan, da oni, kao mladi ljudi, razumiju ulogu koju imaju u stvaranju svijeta boljim mjestom za sve ljude.

Adolf Ogi sudionike podsjeća da ih je spojila snaga sporta, u zemljama širom svijeta, bez obzira na njihove sposobnosti, pol, rasu, politička ili religijska uvjerenja.

"Nekoliko godina moji uredi u Ženevi i New Yorku promoviraju pozitivne vrijednosti sporta unutar UN sistema i širom svijeta. Podigli smo svijest o tome da je sport dio napora međunarodne zajednice u ostvarivanju milenijskih razvojnih ciljeva. Zajedno smo kreirati snažan pokret. Za vrijeme Igara širom svijeta gorit će plamen sporta, sreće i prijateljstva. U tom duhu želim vam da uživate u Global Peace Games 2006 i zajedno s vama spajam ruke u 'globalno rukovanje prijateljstva'", poručio je specijalni savjetnik generalnog sekretara UN-a za sport i razvoj Adolfo Ogi.

Vezani članci