Odbranio titulu
0

Phelpsu treće zlato na SP-u u Šangaju

FENA
Michael Phelps
Michael Phelps
Američki plivač Michael Phelps osvojio je treću zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Šangaju, odbranivši titulu na 100 metara leptir.

Slavio je ispred Poljaka Konrada Czerniaka koji je imao 44 stotinke zaostatka, dok je treći bio još jedan Amerikanac Tyler McGill.

Phelps je prethodno trijumfovao na duplo dužoj dionici u istoj disciplini, kao i s američkom štafetom 4x200 metara slobodno.

U jedinom preostalom subotnjem finalu kod plivača, Brazilac Cesar Cielo je osvojio zlato na 50 metara slobodno. Cielo je do drugog zlata u Šangaju došao ispred Italijana Luce Dotta i Francuza Alaina Bernarda.

Holanđanka Inge Dekker pobijedila je na 50 m leptir. Druga je bila svjetska rekorderka Šveđanka Therese Alshammar, a treća Francuskinja Melanie Henique.

Najbolja na 200 m leđno bila je 16-godišnja Amerikanka Melissa Franklin, ispred Australke Belinde Hocking i Holanđanke Sharon van Rouwendaal.

Na 800 metara slobodno do zlata je došla Britanka Rebecca Adlington, s više od pola sekunde prednosti u odnosu na Lotte Friis iz Danske. Na treći stepenik pobjedničkog postolja popela se američka plivačica Kate Ziegler.

U posljednjoj disciplini dana, ženskoj štafeti na 4x100 mješovito trijumfovale su Amerikanke. Drugo mjesto s tri sekunde zaostatka osvojile su Kineskinje, dok su treće bile Australke.