Visokokalorična hrana
0

Phelpsov recept za olimpijsko zlato: 12.000 kalorija dnevno

Klix.ba
Michael Phelps, osvajač 14 zlatnih olimpijskih medalja, najavio je da će se na predstojećim Olimpijskim igrama u Londonu boriti za najmanje sedam najsjajnijih odličja.

A kako bi bio u najboljoj mogućoj formi, američki plivač naporno trenira, a veliku pažnju posvećuje kvalitetnoj ishrani. Naime, Phelps unosi nevjerovatnih 12.000 kalorija dnevno.

Dan počinje obilnim doručkom, koji se sastoji od tri sendviča od pečenih jaja, tri čokoladna palačinka, zatim omleta od pet jaja, tri kriške francuskog hljeba sa šećerom i zdjele griza.

Phelpsov ručak nije ništa siromašniji. Svaki dan jede pola kilograma tjestenine obogaćene vitaminima i vlaknima te dva velika sendviča sa šunkom i sirom prepuna majoneze. Neizostavan sastojak u njegovoj prehrani su litri energetskih pića, kojima zalije svaki obrok.

Dan završava kilogramom tjestenine, pizzom i naravno energetskim pićima.

Lična trenerica, nutricionistica i stručnjak za regulaciju tjelesne težine Jenny Dawes tvrdi da, iako bi Michaelova prehrana bila opasna za prosječne ljude, njemu je potrebna tolika količina energije.

"Muškom plivaču bih preporučila 6.000 kalorija dnevno, ali pošto Michael trenira na olimpijskom nivou, sve te kalorije sagori bez problema. Njegov unos holesterola je izuzetno visok, ali stalno plivanje ne dozvoljava da se on nakuplja na arterijama", kaže Dawes.

Dodaje da je njegovom organizmu nepohodna konzumacija energetskih pića kako bi njegovi elektroliti bili uravnoteženi, a mišići hidrirani. Michaelova visokokalorična prehrana se isplatila, jer je šest puta bio proglašavan svjetskim plivačem godine, a na prošlim Olimpijskim igrama osvojio je osam zlatnih medalja.

Zanimljiv je podatak da raspon ruku ovog fenomenalnog sportiste iznosi 201 centimetar što je nesrazmjesno njegovoj visini koja iznosi 193 centimetra, piše Daily Mail.