Neslavni potez
0

Phelps žali zbog pušenja marihuane

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Nakon što je britanski list objavio fotografiju Michaela Phelpsa kako puši marihuanu, ovaj slavni američki sportista priznao je da se kaje zbog nedoličnog ponašanja.

Plivač koji je 14 puta osvajao olimpijska zlata, od čega osam na posljednjim Olimpijskim igrama u Pekingu, snimljen je kako uživa marihuanu iz staklene lule u novembru 2008. na jednoj zabavi na Univerzitetu Južne Karoline. Fotografiju je objavio list "News of the World".

U pismu koju je 23-godišnji Phelps poslao agenciji Associated Press stoji priznanje da je na fotografiji zaista on, te izvinjenje svim fanovima i obećanje da se ovaj incident neće ponoviti.

"Ponašao sam se na način koji nije odgovarajući i ne onako kako ljudi od mene očekuju", kaže Phelps.

Američki olimpijski komitet objavio je da je "razočaran" ponašanjem svog sportiste koji je "uzor drugima i svjestan odgovornosti koja uz to dolazi."

U njihovom komentaru stoji da Michael nije ispunio svoje obaveze, te se nadaju da će mladi i uspješni sportista izvući pouke iz ovog neslavnog događaja.

U međuvremenu su se oglasili i iz američke antidoping agencije rekavši: "Za jednog od najvećih olimpijskih heroja ovo je razočaravajuće."

Michael Phelps je u Pekingu oborio sedam svjetskih, osam američkih i osam olimpijskih rekorda. U januaru je proglašen sportistom godine u Sjedinjenim Američkih Državama.