Na 200 mješovito
0

Phelps proslavio rođendan pobjedom nad Lochteom

Totalsport
Michael Phelps
Michael Phelps
Michael Phelps proslavio je 27. rođendan pobijedivši svog velikog rivala Ryana Lochtea u finalu utrke na 200 mješovito na američkim plivačkim kvalifikacijama za Olimpijske igre u Londonu.

Po treći puta ove sedmice na kvalifikacijama u Omahi, Phelps i Lochte su plivali jedan protiv drugog u finalu. U najuniverzalnijoj plivačkoj disciplini, na 400 mješovito, brži je bio Lochte, dok je Phelps uzvratio pobjedom na 200 metara slobodno.

Bio je Phelps, osvajač 14 zlatnih olimpijskih medalja u karijeri, u Pekingu je ostvario rekord na jednim igrama osvojivši ih osam, za 11 stotinki brži od Lochtea na 200 metara mješovito. Phelps je otplivao vrijeme od jedne minute, 54 sekunde i 84 stotinke.

"Lijep je osjećaj biti opet na pobjedničkoj strani. Međutim, zapravo nije važno što se dogodilo u ovoj utrci, puno je bitnije što će se dogoditi za nekoliko sedmica. To je ono što se računa i čemu se istinski radujem", rekao je Phelps.

Lochte je ovu utrku plivao samo 30 minuta nakon što je pobijedio u finalu na 200 metara leđno. Kvalificirao se i u finale na 100 leptir nakon što je u subotu otplivao tri utrke u manje od sat vremena.

"Definitivno je bilo teško plivati jednu utrku za drugom, ali ja sam trenirao i spremao se za takve vrste izazova. Ovo je bilo samo zagrijavanje za ono što želim napraviti u Londonu", rekao je Lochte.

Phelps je već osigurao četiri discipline za London, a sigurno će i petu, jer je bio najbrži u polufinalu na 100 metara leptir. Uz tri štafete, plivat će zapravo iste discipline koje je plivao u Ateni i Pekingu.

Tinejdžerska senzacija Missy Franklin vjerovatno će plivati sedam disciplina u Londonu na svojim prvim igrama, nakon što je bila druga u finalu na 100 slobodno s vremenom 54,15, iza Jessice Hardy koja je plivala 53,96, a onda je postavila najbrže kvalifikacijsko vrijeme za nedjeljnu finalnu utrku na 200 metara leđno. Poput Lochtea, 17-godišnja Missy Franklin je u finalu na 100 slobodno plivala samo pola sata nakon prethodnog nastupa.

Jessica Hardy je, pak, izborila svoje prve olimpijske igre. One u Pekingu je propustila zbog pozitivnog doping-testa na steroid klenbuterol. Negirala je svoju krivicu i dugo vodila pravnu bitku, koja je bila razriješena tek prošle godine.